# There is and there are

> Say what is in a place.

Source: https://olyclass.com/library/en-a1-grammar-there-is-are/

- Subject: English
- Level: A1
- Grammar: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=en-a1-grammar-there-is-are
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=en-a1-grammar-there-is-are
- Games it plays well in: [Paper Race](https://olyclass.com/classroom-games/paper-race/), [Tug of War](https://olyclass.com/classroom-games/tug-of-war/), [High Water](https://olyclass.com/classroom-games/high-water/), [Dare Board](https://olyclass.com/classroom-games/dare-board/)

## Questions

1. ___ a cat on the sofa. (Is there / There are / There is / They is)
   Answer: There is
2. ___ three books on the desk. (Is there / It is / There are / There is)
   Answer: There are
3. ___ a ball in the box. (Are there / There are / There is / They are)
   Answer: There is
4. ___ two birds in the tree. (Is there / There are / There be / There is)
   Answer: There are
5. ___ an apple on the table. (Are there / There am / There are / There is)
   Answer: There is
6. ___ a lamp in your room? (Are there / Is there / There are / There is)
   Answer: Is there
7. ___ any chairs in the classroom? (Are there / Is there / There are / There is)
   Answer: Are there
8. Is there a clock on the wall? (🕒 yes) (No, there isn't. / Yes, it are. / Yes, there are. / Yes, there is.)
   Answer: Yes, there is.
9. Is there a pool in the park? (No pool) (No, there aren't. / No, there isn't. / Yes, there is. / Yes, there isn't.)
   Answer: No, there isn't.
10. ___ any cookies in the jar. It is empty. (Is there / There are / There aren't / There isn't)
   Answer: There aren't
11. ___ a bed in the kitchen. (Is there / There are / There aren't / There isn't)
   Answer: There isn't
12. Are there flowers in the garden? (🌸 yes) (No, there aren't. / Yes, there are. / Yes, there is. / Yes, they is.)
   Answer: Yes, there are.
13. In my bag, there ___ pens. (are a / are some / is a / is some)
   Answer: are some
14. Are there any cows in the picture? (🐴🐴 only horses) (No, there aren't. / No, there isn't. / Yes, there are. / Yes, there isn't.)
   Answer: No, there aren't.
15. In the bathroom, there ___. (are a sink / are sink / is a sink / is some sinks)
   Answer: is a sink
16. In the box, there ___ stars. It is empty. (are any / aren't any / is an / isn't any)
   Answer: aren't any
