# Music and instruments: sentences

> Ask and answer about music and instruments with: Can you play the …? Yes, I can. / No, I can’t. / What’s your favourite instrument? It’s the …

Source: https://olyclass.com/library/en-a1-music-patterns/

- Subject: English
- Level: A1
- Sentence practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=en-a1-music-patterns
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=en-a1-music-patterns
- Games it plays well in: [Claw Machine](https://olyclass.com/classroom-games/claw-machine/), [Tile Grab](https://olyclass.com/classroom-games/tile-grab/), [Dare Board](https://olyclass.com/classroom-games/dare-board/), [Lucky Wheel](https://olyclass.com/classroom-games/lucky-wheel/)

## Questions

1. Can you play the guitar? (You can.) (No, I can’t. / Yes, I can. / Yes, I do. / Yes, you can.)
   Answer: Yes, I can.
2. Can you play the piano? (You can't.) (No, I can. / No, I can’t. / No, I don’t. / Yes, I can.)
   Answer: No, I can’t.
3. What’s your favourite instrument? ___ the drum. (He play / I can / It’s / They’re)
   Answer: It’s
4. Can you ___ the violin? (play / playing / plays / sing)
   Answer: play
5. I can ___ a song. La la la! (drum / sing / singing / sings)
   Answer: sing
6. Wow, a trumpet! Yes, I ___ play it. (am / can / does / is)
   Answer: can
7. Can you play the flute? No, I ___. (am not / cans / can’t / doesn’t)
   Answer: can’t
8. What’s your favourite instrument? (xylophone) (I can xylophone. / It’s the xylophone. / They’re the xylophone. / Yes, the xylophone.)
   Answer: It’s the xylophone.
9. We can dance and sing in a ___. (band / bands / drum / guitar)
   Answer: band
10. Can you play the recorder? ___, I can. (It’s / No / Play / Yes)
   Answer: Yes
11. Shake it! Can you play the ___? (bicycle / microphone / sandwich / tambourine)
   Answer: tambourine
12. I can ___ to the music. Look at me! (dance / dances / dancing / piano)
   Answer: dance
13. Singers use a ___ at a concert. (microphone / recorder / tambourine / xylophone)
   Answer: microphone
14. Which question asks about a favourite thing? (Can you play the flute? / Can you sing a song? / Is it a concert? / What’s your favourite instrument?)
   Answer: What’s your favourite instrument?
15. Listen to the ___ at the concert. It’s lovely! (dance / music / musics / play)
   Answer: music
16. Can you play the guitar and the drum? (Yes) (Yes, I can both play. / Yes, I can play both. / Yes, I cans play both. / Yes, can I play both.)
   Answer: Yes, I can play both.
