# Long u

> Read words with u_e, ew and ue.

Source: https://olyclass.com/library/en-a1-phonics-long-u/

- Subject: English
- Level: A1
- Phonics: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=en-a1-phonics-long-u
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=en-a1-phonics-long-u
- Games it plays well in: [Letter Ring](https://olyclass.com/classroom-games/letter-ring/), [Listen and Touch](https://olyclass.com/classroom-games/listen-and-touch/), [Pop the Word](https://olyclass.com/classroom-games/pop-the-word/), [Team Bingo](https://olyclass.com/classroom-games/team-bingo/)

## Words in this game

- **cube**: I see a cube of ice.
- **mule**: The mule is brown.
- **June**: My birthday is in June.
- **cute**: The puppy is cute.
- **new**: I have a new bag.
- **stew**: We eat hot stew today.
- **blue**: The sky is blue.
- **clue**: I find a clue.

## Questions

1. Which word has the long u sound? (bus / cup / sun / tube)
   Answer: tube
2. Which word has the long u sound? (bug / drum / flute / nut)
   Answer: flute
3. Which word has the long u sound? (duck / huge / jump / mud)
   Answer: huge
4. Which word has the long u sound? (bus / sun / truck / use)
   Answer: use
5. Which word has the long u sound? (bus / cup / duck / few)
   Answer: few
6. Which word has the long u sound? (chew / drum / nut / sun)
   Answer: chew
7. Which word has the long u sound? (bug / bus / cup / glue)
   Answer: glue
8. Which word has the long u sound? (duck / statue / sun / truck)
   Answer: statue
