# ar, or, er, ir and ur

> Read words where r changes the vowel.

Source: https://olyclass.com/library/en-a1-phonics-r-controlled/

- Subject: English
- Level: A1
- Phonics: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=en-a1-phonics-r-controlled
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=en-a1-phonics-r-controlled
- Games it plays well in: [Team Bingo](https://olyclass.com/classroom-games/team-bingo/), [Memory Match](https://olyclass.com/classroom-games/memory-match/), [Balloon Words](https://olyclass.com/classroom-games/balloon-words/), [Letter Ring](https://olyclass.com/classroom-games/letter-ring/)

## Words in this game

- **car**: The red car is very fast.
- **farm**: We see a cow on the farm.
- **corn**: I like corn with my lunch.
- **horse**: The horse eats green grass.
- **her**: I like her red bag.
- **bird**: The bird is in the tree.
- **shirt**: He has a blue shirt.
- **turtle**: The turtle is slow.

## Questions

1. Which word has the ar sound? (bed / cat / dog / star)
   Answer: star
2. Which word has the ar sound? (cup / fish / park / pen)
   Answer: park
3. Which word has the er sound? (bed / cat / letter / sun)
   Answer: letter
4. Which word has the or sound? (bus / cat / pen / storm)
   Answer: storm
5. Which word has the or sound? (cup / fork / plate / spoon)
   Answer: fork
6. Which word has the ir sound? (dog / girl / hat / sun)
   Answer: girl
7. Which word has the ur sound? (ball / cake / nurse / pen)
   Answer: nurse
8. Which word has the ur sound? (apple / book / cat / purple)
   Answer: purple
