# How much and how many

> Ask about quantities with countable and uncountable nouns.

Source: https://olyclass.com/library/en-a2-grammar-how-much-many/

- Subject: English
- Level: A2
- Grammar: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=en-a2-grammar-how-much-many
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=en-a2-grammar-how-much-many
- Games it plays well in: [Three in a Row](https://olyclass.com/classroom-games/three-in-a-row/), [Line of Four](https://olyclass.com/classroom-games/line-of-four/), [Paper Race](https://olyclass.com/classroom-games/paper-race/), [Tug of War](https://olyclass.com/classroom-games/tug-of-war/)

## Questions

1. ___ apples are there in the basket? (How long / How many / How much / How old)
   Answer: How many
2. ___ milk is there in the fridge? (How many / How much / How often / How old)
   Answer: How much
3. ___ students are there in your class? (How far / How long / How many / How much)
   Answer: How many
4. ___ water is there in the bottle? (How many / How much / How old / How tall)
   Answer: How much
5. How many chairs are there? — ___ four chairs. (It are / There are / There be / There is)
   Answer: There are
6. How much rice is there? — ___ a lot of rice. (There are / There be / There is / They are)
   Answer: There is
7. ___ eggs are there on the table? (How big / How far / How many / How much)
   Answer: How many
8. ___ sugar is there in the tea? (How long / How many / How much / How tall)
   Answer: How much
9. How many birds are there? — ___ three birds in the tree. (It is / There am / There are / There is)
   Answer: There are
10. How much juice is there? — ___ a little juice. (There are / There have / There is / They are)
   Answer: There is
11. ___ are there on the shelf? (How many book / How many books / How much book / How much books)
   Answer: How many books
12. ___ is there on the plate? (How many bread / How many breads / How much bread / How much breads)
   Answer: How much bread
13. How many tomatoes ___ in the bag? (are there / have there / is there / there is)
   Answer: are there
14. How much cheese ___ on the pizza? (are there / have there / is there / there are)
   Answer: is there
15. The box is nearly empty. ___ toys in it. (There aren't many / There aren't much / There isn't many / There isn't much)
   Answer: There aren't many
16. The jar is nearly empty. ___ honey in it. (There aren't many / There aren't much / There isn't many / There isn't much)
   Answer: There isn't much
