# Alfabemiz

> Çocuklar bu testte Türk alfabesindeki 29 harfi, sesli ve sessiz harfleri, Türkçeye özgü harfleri ve büyük-küçük harfleri tanıma çalışması yapar.

Source: https://olyclass.com/library/language-g1-alphabet-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 1. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g1-alphabet-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g1-alphabet-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. Türk alfabesinde kaç harf vardır? (26 / 28 / 29 / 31)
   Answer: 29
2. Türk alfabesi 29 harften oluşur.
   Answer: Doğru
3. Türk alfabesinin ilk harfi hangisidir? (A / B / C / Ç)
   Answer: A
4. Türk alfabesinin son harfi hangisidir? (V / Y / Z / Ü)
   Answer: Z
5. Alfabemizde kaç sesli harf (ünlü) vardır? (10 / 5 / 6 / 8)
   Answer: 8
6. Alfabemizde kaç sessiz harf (ünsüz) vardır? (18 / 20 / 21 / 23)
   Answer: 21
7. Hangisi sesli harftir? (ç / ö / ğ / ş)
   Answer: ö
8. “m” harfi sesli harflerden biridir.
   Answer: Yanlış
9. Hangisi Türkçeye özgü harflerden biridir? (k / m / t / ş)
   Answer: ş
10. “ADA” sözcüğünde kaç sesli harf vardır? (0 / 1 / 2 / 3)
   Answer: 2
11. Noktalı i harfinin noktasız kardeşi olan sesli harf hangisidir?
   Answer: ı
12. Alfabemizin sesli harflerinden dördünü say.
   Answer: a, e, ı, i, o, ö, u, ü harflerinden herhangi dördü
13. “a” harfinin büyük biçimi hangisidir? (A / E / O / U)
   Answer: A
14. “ı” harfinin büyük biçimi hangisidir? (I / L / T / İ)
   Answer: I
15. Cümleye büyük harfle başlanır.
   Answer: Doğru
16. Bir şehrin adını yazarken ilk harf nasıl yazılır: büyük mü, küçük mü?
   Answer: Büyük harfle
