# Adding s and es

> Grade 1: add -s for more than one, add -es after s, x, ch, sh, one cat, two cats, spot the plural.

Source: https://olyclass.com/library/language-g1-plurals-s-en/

- Subject: Reading & writing
- Level: Grade 1
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g1-plurals-s-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g1-plurals-s-en
- Games it plays well in: [Mystery Picture](https://olyclass.com/classroom-games/mystery-picture/), [Tile Grab](https://olyclass.com/classroom-games/tile-grab/), [Dare Board](https://olyclass.com/classroom-games/dare-board/), [Prize Climb](https://olyclass.com/classroom-games/prize-climb/)

## Questions

1. One dog, two ...? (dog / doges / doggs / dogs)
   Answer: dogs
2. Which word means more than one hat? (hat / hates / hats / hatts)
   Answer: hats
3. One book, three ...? (book / bookes / books / bookss)
   Answer: books
4. One bus, two ...? (bus / buses / busies / buss)
   Answer: buses
5. One box, five ...? (box / boxes / boxies / boxs)
   Answer: boxes
6. One dish, two ...? (dish / dishes / dishies / dishs)
   Answer: dishes
7. One cat, many ...? (cat / cates / cats / catts)
   Answer: cats
8. Which word is a plural? (bed / cup / cups / sun)
   Answer: cups
9. Which word shows more than one thing? (beach / bench / benches / branch)
   Answer: benches
10. One witch, two ...? (witch / witches / witchies / witchs)
   Answer: witches
11. We add -es to the word fox to mean more than one.
   Answer: True
12. The plural of pen is penes.
   Answer: False
13. The word flags means more than one flag.
   Answer: True
14. Add -es to make more than one: glass.
   Answer: glasses
15. Which letter do we add to make more than one frog?
   Answer: s
16. Make more than one: church.
   Answer: churches
