# Речення

> Діти вчаться розпізнавати речення як завершену думку, правильно починати його з великої літери, ставити крапку, знак питання чи оклику та рахувати слова в реченні.

Source: https://olyclass.com/library/language-g1-sentences-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 1 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g1-sentences-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g1-sentences-uk
- Games it plays well in: [Велика вода](https://olyclass.com/uk/classroom-games/high-water/), [Перетягування канату](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tug-of-war/), [Колесо удачі](https://olyclass.com/uk/classroom-games/lucky-wheel/), [Боулінг](https://olyclass.com/uk/classroom-games/bowling/)

## Питання

1. Що виражає речення? (Закінчену думку / Лише один звук / Один склад / Одну літеру)
   Answer: Закінчену думку
2. Який рядок є реченням? (Мама книжка / Мама читає книжку. / Синя тепла / Читає веселий)
   Answer: Мама читає книжку.
3. З якої літери починаємо речення? (З будь-якої / З великої / З малої / З останньої)
   Answer: З великої
4. Який знак ставимо в кінці розповідного речення? (Знак оклику / Знак питання / Кому / Крапку)
   Answer: Крапку
5. Який знак поставимо в кінці речення: Де ти живеш_ (! / , / . / ?)
   Answer: ?
6. Який знак поставимо в кінці речення: Яка гарна весна_ (! / . / : / ?)
   Answer: !
7. Скільки слів у реченні: Кіт п’є молоко. (1 / 2 / 3 / 4)
   Answer: 3
8. Яке речення записано правильно? (Ми йдемо до школи / Ми йдемо до школи. / ми Йдемо до школи / ми йдемо до школи.)
   Answer: Ми йдемо до школи.
9. Як слова в реченні записують одне від одного? (З крапкою між ними / З пропуском між ними / З рискою між ними / Разом без пропусків)
   Answer: З пропуском між ними
10. Яке з поданих речень питальне? (Надворі дощ. / Світить сонце. / Хто там стукає? / Яка гарна квітка!)
   Answer: Хто там стукає?
11. Речення починається з малої літери.
   Answer: Неправда
12. Слова в реченні пов’язані між собою за змістом.
   Answer: Правда
13. Наприкінці питального речення ставимо крапку.
   Answer: Неправда
14. Скільки слів у реченні: Діти люблять грати у дворі.
   Answer: 5
15. Який знак потрібен у кінці речення: Куди ти йдеш_
   Answer: Знак питання
16. Скільки слів у реченні: Ми з бабусею печемо смачний пиріг.
   Answer: 6
