# Alfabetik sıralama

> Öğrenciler bu testte harfleri alfabe sırasına dizmeyi, sözcükleri ilk ve ikinci harflerine göre sıralamayı ve sözlük kullanmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g2-alphabetical-order-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 2. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g2-alphabetical-order-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g2-alphabetical-order-tr
- Games it plays well in: [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/)

## Sorular

1. Türk alfabesinde C harfinden hemen sonra hangi harf gelir? (B / D / E / Ç)
   Answer: Ç
2. Türk alfabesinde R harfinden hemen önce hangi harf gelir? (O / P / S / Ö)
   Answer: P
3. Türk alfabesinde Ö harfi, O harfinden sonra gelir.
   Answer: Doğru
4. Hangi harf sırası alfabeye göre doğrudur? (g - h - ğ / g - ğ - h / h - ğ - g / ğ - g - h)
   Answer: g - ğ - h
5. Hangi sözcük alfabetik sırada en başta gelir? (balık / elma / kuş / masa)
   Answer: balık
6. Hangi sözcük sırası alfabetik sıradadır? (ayna, deniz, yaz, ördek / ayna, deniz, ördek, yaz / ayna, ördek, deniz, yaz / deniz, ayna, ördek, yaz)
   Answer: ayna, deniz, ördek, yaz
7. Ş ile başlayan bir sözcük, S ile başlayan bir sözcükten önce gelir.
   Answer: Yanlış
8. İp, çanta, uçak, göl sözcüklerini alfabetik sıraya dizersek "göl" kaçıncı olur?
   Answer: 2. (ikinci) sırada
9. Hangi sözcük alfabetik sırada en önce gelir? (kalem / kedi / kitap / kuş)
   Answer: kalem
10. İkinci harfe göre hangi sıralama doğrudur? (balon, bebek, bina, bulut / balon, bina, bebek, bulut / bebek, balon, bina, bulut / bulut, bina, bebek, balon)
   Answer: balon, bebek, bina, bulut
11. Alfabetik sırada "ev" sözcüğü "elma" sözcüğünden önce gelir.
   Answer: Yanlış
12. Sarı, su, söz, sis sözcüklerini alfabetik sıraya dizersek "su" kaçıncı olur?
   Answer: 4. (dördüncü) sırada
13. Sözlükte "zil" sözcüğünü nerede buluruz? (Sözlüğün başında / Sözlüğün kapağında / Sözlüğün ortasında / Sözlüğün sonunda)
   Answer: Sözlüğün sonunda
14. Sözlükte "portakal" sözcüğünü bulmak için hangi harfe bakarız? (O / P / R / T)
   Answer: P
15. Sözlükte aşağıdakilerden hangisi "kedi" sözcüğünden önce bulunur? (kaz / kitap / koyun / kuş)
   Answer: kaz
16. Kuzu, koşu, kedi sözcüklerini sözlükte bulunma sırasına göre söyle.
   Answer: kedi, koşu, kuzu
