# Compound words

> Grade 2: two words make one (sun + flower), split a compound word, meaning from the two parts, real or not a compound word.

Source: https://olyclass.com/library/language-g2-compound-words-en/

- Subject: Reading & writing
- Level: Grade 2
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g2-compound-words-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g2-compound-words-en
- Games it plays well in: [Prize Climb](https://olyclass.com/classroom-games/prize-climb/), [Ring the Bell](https://olyclass.com/classroom-games/ring-the-bell/), [High Water](https://olyclass.com/classroom-games/high-water/), [Tug of War](https://olyclass.com/classroom-games/tug-of-war/)

## Questions

1. Which word is made from sun + flower? (flowerpot / flowersun / sunflower / sunshine)
   Answer: sunflower
2. Which two words make the word rainbow? (ra + inbow / rai + nbow / rain + boat / rain + bow)
   Answer: rain + bow
3. Put the words together: foot + ball. (ballfoot / football / footbell / footcall)
   Answer: football
4. Which word is made from tooth + brush? (brushtooth / teethbrush / toothbrush / toothpaste)
   Answer: toothbrush
5. Which pair of words makes the word cupcake? (cap + cake / cup + bake / cup + cake / cut + cake)
   Answer: cup + cake
6. Split the word notebook into two small words. (name + book / noon + book / note + book / note + look)
   Answer: note + book
7. Which compound word can be split into butter + fly? (butterbread / butterfly / butterfry / flybutter)
   Answer: butterfly
8. A bedroom is a room with a ___ in it. (bath / bed / cooker / swing)
   Answer: bed
9. Which one is a compound word? (played / player / playground / playing)
   Answer: playground
10. Which word is NOT a compound word? (airplane / happy / rainbow / sunset)
   Answer: happy
11. A compound word is made from two smaller words joined together.
   Answer: True
12. Carpet is a compound word because a carpet is a car for a pet.
   Answer: False
13. The word "snowman" is a compound word.
   Answer: True
14. What two words make the word "starfish"?
   Answer: star and fish
15. Say a compound word that starts with "sun".
   Answer: Any real one, e.g. sunshine, sunset, sunflower
16. What compound word means a house for a dog?
   Answer: doghouse
