# Past and present tense

> Grade 2: -ed for the past, present tense, was and were, irregular past (went, saw, ran), is it happening now or before?.

Source: https://olyclass.com/library/language-g2-past-tense-en/

- Subject: Reading & writing
- Level: Grade 2
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g2-past-tense-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g2-past-tense-en
- Games it plays well in: [Dare Board](https://olyclass.com/classroom-games/dare-board/), [Prize Climb](https://olyclass.com/classroom-games/prize-climb/), [Ring the Bell](https://olyclass.com/classroom-games/ring-the-bell/), [High Water](https://olyclass.com/classroom-games/high-water/)

## Questions

1. Which word fits? Yesterday, we ___ the garden. (water / watered / watering / waters)
   Answer: watered
2. What is the past tense of the word jump? (jumpd / jumped / jumping / jumps)
   Answer: jumped
3. Which sentence is in the present tense? (The cat played with a ball. / The cat plays with a ball. / The cat ran to a ball. / The cat was with a ball.)
   Answer: The cat plays with a ball.
4. Which word fits? Every morning, Mia ___ her teeth. (brush / brushed / brushes / brushing)
   Answer: brushes
5. Which word fits? Yesterday, I ___ happy. (am / is / was / were)
   Answer: was
6. Which word fits? The children ___ at the park last week. (are / is / was / were)
   Answer: were
7. What is the past tense of the word go? (goed / goes / gone / went)
   Answer: went
8. Which sentence is correct? (We saw a rainbow. / We sawed a rainbow. / We seed a rainbow. / We seen a rainbow.)
   Answer: We saw a rainbow.
9. Which word fits? Yesterday, the dog ___ fast. (ran / run / running / runs)
   Answer: ran
10. Which sentence is happening right now? (Dad cooked dinner. / Dad is cooking dinner. / Dad made dinner. / Dad was cooking dinner.)
   Answer: Dad is cooking dinner.
11. The word walked tells about the past.
   Answer: True
12. We say "He was tired" to talk about the past.
   Answer: True
13. The past tense of run is runned.
   Answer: False
14. Add -ed to the word 'paint' to tell about the past. What do you get?
   Answer: painted
15. Say the past tense of the word 'see'.
   Answer: saw
16. Fix it: 'Yesterday, we was at the zoo.' Which word changes?
   Answer: was changes to were
