# Tekil ve çoğul

> Çocuklar bu testte ünlü uyumuna göre -lar ve -ler ekini seçerek tek ve çok varlıkları ayırt etmeyi, çoğul sözcükleri cümle içinde kullanmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g2-plural-suffix-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 2. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g2-plural-suffix-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g2-plural-suffix-tr
- Games it plays well in: [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/)

## Sorular

1. “Kitap” sözcüğünün çoğulu hangisidir? (kitabım / kitaplar / kitapler / kitapçı)
   Answer: kitaplar
2. “Çiçek” sözcüğünün çoğulu hangisidir? (çiçeklar / çiçekler / çiçekçi / çiçeğim)
   Answer: çiçekler
3. “Elma” sözcüğünün çoğulu “elmalar” olur.
   Answer: Doğru
4. “Kedi” sözcüğünün çoğul hâlini söyleyiniz.
   Answer: kediler
5. Hangi sözcüğe -lar eki gelir? (balık / defter / ev / göz)
   Answer: balık
6. Hangi sözcüğe -ler eki gelir? (araba / gül / kuş / top)
   Answer: gül
7. “Okul” sözcüğünün çoğulu “okuller” olur.
   Answer: Yanlış
8. “Kuş” sözcüğünün çoğulu hangisidir? (kuşlar / kuşler / kuşlir / kuşlur)
   Answer: kuşlar
9. Hangi sözcük tek bir varlığı anlatır? (kediler / kitaplar / çocuk / çocuklar)
   Answer: çocuk
10. Hangi sözcük birden çok varlığı anlatır? (araba / arabalar / defter / masa)
   Answer: arabalar
11. “Ağaçlar” sözcüğünün tekil hâli nedir?
   Answer: ağaç
12. “Kalemler” sözcüğü bir tane kalemi anlatır.
   Answer: Yanlış
13. Hangi cümlede birden çok kelebek anlatılır? (Bahçede bir kelebek uçuyor. / Bahçede güzel kelebek var. / Bahçede kelebekler uçuyor. / Kelebek çiçeğe kondu.)
   Answer: Bahçede kelebekler uçuyor.
14. Hangi cümlede iki çoğul sözcük vardır? (Kedi ve köpek uyuyor. / Kedi ve köpekler uyuyor. / Kediler ve köpek uyuyor. / Kediler ve köpekler uyuyor.)
   Answer: Kediler ve köpekler uyuyor.
15. “Çocuk bahçede oynuyor.” cümlesini çoğul sözcük kullanarak yeniden söyleyiniz.
   Answer: Çocuklar bahçede oynuyor.
16. Hangi cümlede çoğul bir sözcük vardır? (Ali okula gitti. / Güneş doğdu. / Kedi uyudu. / Çiçekler açtı.)
   Answer: Çiçekler açtı.
