# Kısaltmalar

> Öğrenciler TBMM, TDK, km, cm ve kg gibi kısaltmaların anlamlarını, yazımını ve üzerlerine gelen ekleri doğru kullanmayı pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g3-abbreviations-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 3. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g3-abbreviations-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g3-abbreviations-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. TBMM kısaltmasının açılımı hangisidir? (Türk Büyük Millet Meclisi / Türkiye Birleşik Millet Meclisi / Türkiye Büyük Millet Mahkemesi / Türkiye Büyük Millet Meclisi)
   Answer: Türkiye Büyük Millet Meclisi
2. TBMM kısaltması dört harften oluşur.
   Answer: Doğru
3. TDK kısaltmasının açılımı hangisidir? (Türk Defter Kurumu / Türk Dil Kurumu / Türk Dünya Kurumu / Türkiye Dil Kurulu)
   Answer: Türk Dil Kurumu
4. Türkçe Sözlük'ü hazırlayan kurumun kısaltması nedir?
   Answer: TDK
5. km hangi sözcüğün kısaltmasıdır? (kilogram / kilolitre / kilometre / santimetre)
   Answer: kilometre
6. İki şehir arasındaki uzaklığı anlatırken hangi kısaltmayı kullanırız? (cm / kg / km / mm)
   Answer: km
7. cm hangi sözcüğün kısaltmasıdır? (kilogram / kilometre / metre / santimetre)
   Answer: santimetre
8. cm, kilometrenin kısaltmasıdır.
   Answer: Yanlış
9. kg hangi sözcüğün kısaltmasıdır? (kilogram / kilolitre / kilometre / santigram)
   Answer: kilogram
10. Kilogram sözcüğünün kısaltması nasıl yazılır?
   Answer: kg
11. Hangisi uzunluk kısaltması olarak doğru yazılmıştır? (5 KM / 5 Km / 5 k.m. / 5 km)
   Answer: 5 km
12. TBMM ve TDK gibi kurum kısaltmaları nasıl yazılır? (Büyük harflerle, aralarına nokta koyarak / Büyük harflerle, noktasız / Küçük harflerle, noktasız / Yalnız ilk harf büyük, noktalı)
   Answer: Büyük harflerle, noktasız
13. Hangisi kısaltmaya ek getirilmiş doğru yazımdır? (TBMM nin / TBMM'nin / TBMM'nın / TBMMnin)
   Answer: TBMM'nin
14. Kurum kısaltmalarına gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
   Answer: Doğru
15. Kısaltmalar ne işe yarar? (Cümleyi daha uzun yapar / Sözcükleri ters çevirir / Sözcüklerin anlamını değiştirir / Uzun sözcükleri kısa yazmayı sağlar)
   Answer: Uzun sözcükleri kısa yazmayı sağlar
16. TBMM kısaltmasındaki ilk M harfi hangi sözcüğün baş harfidir?
   Answer: Millet
