# Kesme işareti

> Öğrenciler, özel isimlere gelen ekleri kesme işaretiyle ayırmayı (Ankara'da) ve cins isimlerde kullanmamayı örneklerle pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g3-apostrophe-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 3. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g3-apostrophe-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g3-apostrophe-tr
- Games it plays well in: [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/), [Hafıza Kartları](https://olyclass.com/tr/classroom-games/memory-match/), [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/)

## Sorular

1. Hangi sözcükte kesme işareti doğru kullanılmıştır? (Anka'rada / Ankar'ada / Ankara'da / Ankarada')
   Answer: Ankara'da
2. Kesme işareti, özel adlara gelen neyi ayırmak için kullanılır? (Başharfleri / Ekleri / Heceleri / Noktaları)
   Answer: Ekleri
3. Hangi cümlede kesme işareti doğru yazılmıştır? (Ayşe'nin kitab'ı masada. / Ayşe'nin kitabı masa'da. / Ayşe'nin kitabı masada. / Ayşenin'kitabı masada.)
   Answer: Ayşe'nin kitabı masada.
4. Hangisi özel addır ve ek alınca kesme işareti alır? (Kars / dağ / okul / şehir)
   Answer: Kars
5. Hangisinde kesme işareti kullanmamız gerekir? (Deniz kenarında yüzdük. / Ege Denizi'nde yüzdük. / Havuzda yüzdük. / Okulda yüzdük.)
   Answer: Ege Denizi'nde yüzdük.
6. Hangisi yanlış yazılmıştır? (Kitap'ı okudum. / Mehmet'i gördüm. / Tuna'nın topu kayboldu. / İzmir'e gittik.)
   Answer: Kitap'ı okudum.
7. Boşluğa hangi işaret gelir? "Atatürk_ü çok seviyoruz." (' / , / - / .)
   Answer: '
8. Hangi cümlede kesme işareti gereksiz kullanılmıştır? (Ali'yle bahçeye çıktık. / Ankara'ya gittik. / Ayşe'ye çiçek verdik. / Kedi'yi bahçede gördük.)
   Answer: Kedi'yi bahçede gördük.
9. Hangi cümle doğru yazılmıştır? (Kayser'iye gideceğiz. / Kayseri'y'e gideceğiz. / Kayseri'ye gideceğiz. / Kayseriye gideceğiz.)
   Answer: Kayseri'ye gideceğiz.
10. Hangisinde kesme işareti ekten önce doğru yerde kullanılmıştır? (Zey'nepe / Zeyne'pe / Zeynep'e / Zeynepe')
   Answer: Zeynep'e
11. Özel adlara gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
   Answer: Doğru
12. "Masa'da kalem var." cümlesinde kesme işareti doğru kullanılmıştır.
   Answer: Yanlış
13. "Sakarya'dan geldik." cümlesinde kesme işareti doğru kullanılmıştır.
   Answer: Doğru
14. Elif adına "-e" ekini kesme işaretiyle getirerek yaz.
   Answer: Elif'e
15. Konya şehrine "-da" ekini kesme işaretiyle nasıl yazarız?
   Answer: Konya'da
16. Van şehrine "-dan" ekini getirirsek kesme işaretiyle nasıl yazarız?
   Answer: Van'dan
