# Deyimler

> Çocuklar bu testte göz atmak, kulak vermek ve eli açık gibi deyimlerin gerçek ve mecaz anlamlarını ayırt edip doğru anlamlarla eşleştirmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g3-idioms-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 3. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g3-idioms-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g3-idioms-tr
- Games it plays well in: [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/)

## Sorular

1. “Gazeteye göz atmak” deyimindeki “göz atmak” ne demektir? (Gözüne bir şey atmak / Gözünü kapatmak / Çabucak bakmak / Çok ağlamak)
   Answer: Çabucak bakmak
2. Hangi cümlede “göz atmak” deyimi kullanılmıştır? (Gözlerim çok yoruldu. / Gözlüğümü masaya bıraktım. / Gözüme bir toz kaçtı. / Kitaba göz attım, resimleri güzeldi.)
   Answer: Kitaba göz attım, resimleri güzeldi.
3. “Göz atmak”, bir şeye dikkatle ve uzun uzun bakmak demektir.
   Answer: Yanlış
4. “Birini dikkatle dinlemek” anlamına gelen deyim hangisidir? (Eli açık olmak / Göz atmak / Kulak vermek / Kulak çekmek)
   Answer: Kulak vermek
5. “Arkadaşının sözlerine kulak verdi.” cümlesi ne anlatır? (Arkadaşına küstü. / Arkadaşını dikkatle dinledi. / Arkadaşının kulağını çekti. / Kulağı ağrıdı.)
   Answer: Arkadaşını dikkatle dinledi.
6. “Eli açık” deyimi hangi özelliği anlatır? Kısaca söyle.
   Answer: Cömert olmak, paylaşmayı sevmek
7. Hangisi “eli açık” biri için söylenir? (Arkadaşlarıyla bir şeyleri seve seve paylaşan / Elini sürekli yıkayan / Elleri çok büyük olan / Hiçbir şeyi paylaşmayan)
   Answer: Arkadaşlarıyla bir şeyleri seve seve paylaşan
8. “Eli açık” deyimi, elleri kırılmış kişi için kullanılır.
   Answer: Yanlış
9. Hangi cümlede “kulak vermek” deyim anlamında kullanılmıştır? (Kulaklığımı kulağıma taktım. / Kulağım çok ağrıdı. / Kulağıma küpe taktım. / Öğrenciler öğretmenin anlattıklarına kulak verdi.)
   Answer: Öğrenciler öğretmenin anlattıklarına kulak verdi.
10. “Eli açık” sözü gerçek anlamıyla neyi anlatır? (Elin cebe konmuş olması / Elin yumruk değil, açık durması / Elin yumruk yapılmış olması / Elin yıkanmış olması)
   Answer: Elin yumruk değil, açık durması
11. Deyimler çoğunlukla sözcüklerin gerçek anlamından farklı bir anlam taşır.
   Answer: Doğru
12. “Ali, ders çalışırken telefona göz attı.” cümlesinde “göz atmak” ne anlamdadır?
   Answer: Kısaca, çabucak baktı
13. Hangi cümlede “eli açık” deyim anlamında kullanılmıştır? (Bebek uyurken elini açıp gerindi. / Eli açık Ayşe, harçlığını arkadaşlarıyla paylaştı. / Elimi açıp yağmur damlalarını yakaladım. / Kapıyı açmak için elimi uzattım.)
   Answer: Eli açık Ayşe, harçlığını arkadaşlarıyla paylaştı.
14. Deyim–anlam eşleştirmesi: “Göz atmak” hangi anlamla eşleşir? (Cömert olmak / Dinlemek / Utangaç olmak / Çabucak bakmak)
   Answer: Çabucak bakmak
15. Öğrendiğimiz deyimlerden hangisi “cömert” anlamına gelir?
   Answer: Eli açık
16. “Mektuba göz attı” ile aynı anlamı taşıyan ifade hangisidir? (Mektuba hızlıca baktı. / Mektubu dikkatle ezberledi. / Mektubu gözüne soktu. / Mektubu yırttı.)
   Answer: Mektuba hızlıca baktı.
