# Дієслово

> Діти вчаться ставити дієслову питання що робити? і що зробити?, визначати час дієслова та правильно писати не з дієсловами окремо.

Source: https://olyclass.com/library/language-g3-verbs-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 3 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g3-verbs-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g3-verbs-uk
- Games it plays well in: [Таємна картинка](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mystery-picture/), [Хапай плитку](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tile-grab/), [Дошка викликів](https://olyclass.com/uk/classroom-games/dare-board/), [Сходинки до призу](https://olyclass.com/uk/classroom-games/prize-climb/)

## Питання

1. На яке питання відповідає дієслово «читати»? (хто це? / що зробити? / що робити? / який?)
   Answer: що робити?
2. Яке дієслово відповідає на питання «що зробити?» (малювати / малюнок / малюючи / намалювати)
   Answer: намалювати
3. Яке дієслово відповідає на питання «що робити?» (будувати / збудований / збудувати / побудувати)
   Answer: будувати
4. Постав питання до дієслова «прочитати». (що зробити? / що робив? / що робити? / що роблю?)
   Answer: що зробити?
5. Дієслово «написати» відповідає на питання «що робити?»
   Answer: Неправда
6. В якому часі дієслово у реченні: «Діти гралися у дворі»? (майбутній час / минулий час / неозначена форма / теперішній час)
   Answer: минулий час
7. Яке дієслово стоїть у майбутньому часі? (гуляв / гуляла / гулятиму / гуляю)
   Answer: гулятиму
8. Яке дієслово стоїть у теперішньому часі? (заспіваємо / співали / співатимемо / співаємо)
   Answer: співаємо
9. Дієслово «поливатиму» стоїть у майбутньому часі.
   Answer: Правда
10. Постав дієслово «бігти» в минулий час, чоловічий рід: він ...
   Answer: біг
11. Як правильно написати: «Я ... відповіді»? (не знаю / не-знаю / незнаю / не’знаю)
   Answer: не знаю
12. У якому реченні «не» з дієсловом написано правильно? (Діти неспівають пісню. / Мама не-чує звуку. / Тато небачить котика. / Я не бачу котика.)
   Answer: Я не бачу котика.
13. Частку «не» з дієсловами зазвичай пишемо окремо.
   Answer: Правда
14. У якому реченні є помилка? (Вони не прийшли вчасно. / Він не любить гучних ігор. / Ми не знаємо цього слова. / Ми незнаємо цього слова.)
   Answer: Ми незнаємо цього слова.
15. Як пишемо «не» з дієсловом: Олесь (не)хоче йти — разом чи окремо?
   Answer: окремо: не хоче
16. Утвори майбутній час від «писати» для «я» з допоміжним дієсловом «бути»: я ...
   Answer: буду писати
