# Числівник

> Діти вчаться розрізняти кількісні й порядкові числівники за питаннями скільки? котрий?, правильно писати числа 11–19 і 50–80 та вживати числівники в датах.

Source: https://olyclass.com/library/language-g4-numerals-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 4 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g4-numerals-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g4-numerals-uk
- Games it plays well in: [Колесо удачі](https://olyclass.com/uk/classroom-games/lucky-wheel/), [Боулінг](https://olyclass.com/uk/classroom-games/bowling/), [Кидок у кошик](https://olyclass.com/uk/classroom-games/hoop-shot/), [Пенальті](https://olyclass.com/uk/classroom-games/penalty-kick/)

## Питання

1. На яке питання відповідає числівник у словосполученні «дев'ять днів»? (котрий? / скільки? / що робить? / який?)
   Answer: скільки?
2. На яке питання відповідає числівник у словосполученні «десятий день»? (де? / котрий? / скільки? / що?)
   Answer: котрий?
3. Числівник «шостий» відповідає на питання «скільки?».
   Answer: Неправда
4. Який із цих числівників порядковий? (восьмий / вісім / вісімдесят / вісімнадцять)
   Answer: восьмий
5. Який із цих числівників кількісний? (двадцятий / дванадцятий / дванадцять / другий)
   Answer: дванадцять
6. Утворіть порядковий числівник від числа «три».
   Answer: третій
7. Як правильно записати словом число 14? (чотирнадцять / чотирнадять / чотирнацять / чотирьнадцять)
   Answer: чотирнадцять
8. Як правильно записати словом число 17? (сімандцять / сімнадцять / сімнадять / сімьнадцять)
   Answer: сімнадцять
9. Число 50 пишемо словом з апострофом: «п'ятдесят».
   Answer: Правда
10. Запишіть словом число 19.
   Answer: дев'ятнадцять
11. Яке слово написано правильно? (восімдесят / вісімдесят / вісімдесять / вісімьдесят)
   Answer: вісімдесят
12. Яким числівником виражаємо день у даті «першого вересня»? (дробовим / збірним / кількісним / порядковим)
   Answer: порядковим
13. Як прочитати дату «12 травня», коли відповідаємо на питання «яке число?» (дванадцята травня / дванадцяте травня / дванадцятий травня / дванадцять травня)
   Answer: дванадцяте травня
14. Як правильно сказати, відповідаючи на питання «коли?»: 20 квітня? (двадцяте квітня / двадцятого квітня / двадцятому квітня / двадцять квітня)
   Answer: двадцятого квітня
15. У даті «третє січня» слово «третє» є порядковим числівником.
   Answer: Правда
16. Прочитайте словами день у даті 31 грудня (відповідь на питання «коли?»).
   Answer: тридцять першого
