# Atasözleri

> Öğrenciler, bilinen atasözlerinin anlamlarını yorumlamayı ve atasözleriyle deyimleri birbirinden ayırmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g4-proverbs-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 4. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g4-proverbs-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g4-proverbs-tr
- Games it plays well in: [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/)

## Sorular

1. “Damlaya damlaya göl olur” atasözü neyi anlatır? (Göller yağmurdan oluşur. / Küçük birikimler zamanla büyür. / Su içmek sağlığa çok yararlıdır. / Yağmur çok yağarsa göl taşar.)
   Answer: Küçük birikimler zamanla büyür.
2. Hangi davranış “Damlaya damlaya göl olur” sözüne uygundur? (Harçlığından her gün azar azar biriktirmek / Her gün yeni oyuncak almak / Para biriktirmeyi hiç düşünmemek / Tüm harçlığını bir günde harcamak)
   Answer: Harçlığından her gün azar azar biriktirmek
3. “Damlaya damlaya göl olur” sözü, biriktirmenin önemini anlatır.
   Answer: Doğru
4. “Damlaya damlaya göl olur” sözüne en yakın anlamlı söz hangisidir? (Acele işe şeytan karışır. / Bugünün işini yarına bırakma. / Her işte bir hayır vardır. / Sakla samanı, gelir zamanı.)
   Answer: Sakla samanı, gelir zamanı.
5. “Ayağını yorganına göre uzat” sözü bize ne öğütler? (Ayaklarımızı sıcak tutmayı / Geceleri erken uyumayı / Gelirimize göre harcama yapmayı / Yorganı sık sık yıkamayı)
   Answer: Gelirimize göre harcama yapmayı
6. “Ayağını yorganına göre uzat” sözü, gücünün yetmediği harcamaları yapmanın doğru olduğunu söyler.
   Answer: Yanlış
7. Hangi çocuk “Ayağını yorganına göre uzat” sözüne uygun davranmıştır? (Borç alıp pahalı oyuncak alan çocuk / Her gördüğünü isteyen çocuk / Parasına yetecek kadar defter alan çocuk / Parasını hemen harcayan çocuk)
   Answer: Parasına yetecek kadar defter alan çocuk
8. “Ayağını yorganına göre uzat” sözünün anlamını bir cümleyle söyle.
   Answer: Gücümüzün yettiği kadar harcama yapmalıyız (elindeki imkâna göre davran).
9. Atasözleri için hangisi doğrudur? (Sadece yazarların uydurduğu sözlerdir. / Uzun hikâyelerin adlarıdır. / Yalnızca çocuklar için yazılmış şiirlerdir. / Öğüt veren, kalıplaşmış kısa sözlerdir.)
   Answer: Öğüt veren, kalıplaşmış kısa sözlerdir.
10. “Bugünün işini yarına bırakma.” sözünün anlamı nedir? (Her işi gece yapmalıyız. / Yarın hep tatil yapmalıyız. / İşleri başkasına bırakmalıyız. / İşleri zamanında yapmalıyız.)
   Answer: İşleri zamanında yapmalıyız.
11. Hangisi bir atasözüdür? (Ateş pahası / Burnu havada olmak / Kulak kesilmek / Sakla samanı, gelir zamanı.)
   Answer: Sakla samanı, gelir zamanı.
12. Hangisi bir deyimdir? (Ayağını yorganına göre uzat. / Bir elin nesi var, iki elin sesi var. / Damlaya damlaya göl olur. / Gözü pek)
   Answer: Gözü pek
13. Atasözleri genellikle öğüt verir; deyimler ise çoğunlukla öğüt vermez.
   Answer: Doğru
14. “Eli açık” sözü hangi söz türüne girer?
   Answer: Deyim
15. Atasözü ile deyim arasındaki bir farkı söyle.
   Answer: Atasözü öğüt verir ve tam yargı bildirir; deyim kalıplaşmış bir anlatımdır, çoğunlukla öğüt vermez.
16. Deyim ve atasözü bakımından hangisi doğrudur? (Atasözleri hiç kalıplaşmamıştır. / Deyimler her zaman öğüt verir. / Deyimler çoğu zaman cümlenin bir parçası olarak kullanılır. / İkisi de gerçek anlamıyla kullanılır.)
   Answer: Deyimler çoğu zaman cümlenin bir parçası olarak kullanılır.
