# Kök ve ek

> Öğrenciler bu testte sözcüklerin kökünü bulmayı, eklerin anlamı nasıl değiştirdiğini kavramayı ve köklerden yeni sözcükler türetmeyi alıştırma yapar.

Source: https://olyclass.com/library/language-g4-root-suffix-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 4. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g4-root-suffix-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g4-root-suffix-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. 'Kitaplık' sözcüğünün kökü hangisidir? (kit / kitap / kitapl / lık)
   Answer: kitap
2. 'Evlerimizde' sözcüğünün kökü hangisidir? (ev / evle / evler / lerimiz)
   Answer: ev
3. 'Çiçekçi' sözcüğünün kökü 'çiçek' sözcüğüdür.
   Answer: Doğru
4. 'Güzellik' sözcüğünün kökü nedir?
   Answer: güzel
5. Hangi sözcük 'taş' kökünden türetilmiştir? (dağcı / tarla / taşlık / toprak)
   Answer: taşlık
6. Hangi sözcükte ek, köke 'meslek' anlamı katmıştır? (balıkçı / güzellik / kitaplık / yolsuz)
   Answer: balıkçı
7. 'Göz' ile 'gözlük' sözcüklerinin anlamı aynıdır.
   Answer: Yanlış
8. 'Su' köküne -suz eki gelince sözcüğe hangi anlam katılır? (su satan / suya benzeyen / suyu olmayan / suyu çok olan)
   Answer: suyu olmayan
9. Kök için hangisi doğrudur? (Anlamsız bir ses parçasıdır / Anlamı olan en küçük parçadır / Her zaman tek heceli olur / Sözcüğün sonundaki eklerdir)
   Answer: Anlamı olan en küçük parçadır
10. 'Kitapl' parçası anlamlı olmadığı için 'kitaplık' sözcüğünün kökü olamaz.
   Answer: Doğru
11. 'Ağaçlık' sözcüğünün kökünü söyleyiniz.
   Answer: ağaç
12. Hangisinde sözcük kök ve eke doğru ayrılmıştır? (ka-pıcı / kap-ıcı / kapı-cı / kapıc-ı)
   Answer: kapı-cı
13. 'Balık' köküne hangi ek gelirse 'balıkçı' olur? (-lar / -lık / -sız / -çı)
   Answer: -çı
14. 'Yol' köküne hangi ek gelirse 'yolcu' sözcüğü oluşur? (-cu / -cı / -çu / -çü)
   Answer: -cu
15. 'Tuz' köküne -suz eki getirirsek hangi sözcük oluşur?
   Answer: tuzsuz
16. 'Süt' köküne -çü eki getirirsek hangi sözcük oluşur? (sütcü / sütçu / sütçü / sütçı)
   Answer: sütçü
