# Büyük harflerin yazımı

> Öğrenciler bu testte özel adlarda, tarihlerdeki gün ve ay adlarında, kurum adlarında ve unvanlarda büyük harf kullanımını pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g5-capital-rules-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g5-capital-rules-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g5-capital-rules-tr
- Games it plays well in: [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/)

## Sorular

1. Hangi cümlenin yazımı doğrudur? (Ece, Ankara'dan izmir'e gitti. / Ece, Ankara'dan İzmir'e gitti. / Ece, ankara'dan İzmir'e gitti. / ece, Ankara'dan İzmir'e gitti.)
   Answer: Ece, Ankara'dan İzmir'e gitti.
2. Kedimize verdiğimiz Pamuk adı, özel ad olduğu için büyük harfle başlar.
   Answer: Doğru
3. Hangi sözcük özel ad olduğu için büyük harfle yazılır? (Karadeniz / ada / deniz / göl)
   Answer: Karadeniz
4. Türkiye'nin başkentinin adını doğru yazımıyla söyle.
   Answer: Ankara
5. Hangi tarih doğru yazılmıştır? (19 mayıs 1919 / 29 ekim 1923 / 30 Ağustos 1922 / 30 ağustos 1922)
   Answer: 30 Ağustos 1922
6. "19 Mayıs 1919" yazımında Mayıs sözcüğü büyük harfle başlar.
   Answer: Doğru
7. Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? (Doğum günüm 5 Mart'ta. / Gezimiz 12 haziran 2025 tarihinde yapıldı. / Sınav 14 Ocak 2025 tarihinde yapılacak. / Tatil 20 Haziran 2025'te başlıyor.)
   Answer: Gezimiz 12 haziran 2025 tarihinde yapıldı.
8. Cumhuriyetin ilan edildiği tarihi (gün, ay, yıl) doğru yazımıyla söyle.
   Answer: 29 Ekim 1923
9. Hangi kurum adı doğru yazılmıştır? (Millî Eğitim Bakanlığı / Millî Eğitim bakanlığı / Millî eğitim bakanlığı / millî Eğitim Bakanlığı)
   Answer: Millî Eğitim Bakanlığı
10. "Bugün belediye otobüsüne bindim." cümlesinde "belediye" büyük harfle yazılmalıdır.
   Answer: Yanlış
11. Hangi cümlede kurum adı doğru yazılmıştır? (Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni gezdik. / Dün Türkiye Büyük Millet meclisi'ni gezdik. / Dün Türkiye büyük millet meclisi'ni gezdik. / Dün türkiye büyük millet meclisi'ni gezdik.)
   Answer: Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni gezdik.
12. Hangisi kurum adı değil, genel addır ve küçük harfle yazılır? (Kızılay / Millî Kütüphane / Türk Dil Kurumu / kütüphane)
   Answer: kütüphane
13. Hangisi doğru yazılmıştır? (Ayşe Hanım / Ayşe hanım / ayşe Hanım / ayşe hanım)
   Answer: Ayşe Hanım
14. Hangi cümlede "hanım" sözcüğü küçük harfle yazılmalıdır? (Dün Elif Hanım'la konuştum. / Kapıdaki hanım bize yol sordu. / Komşumuz Zeynep Hanım geldi. / Müdürümüz Selma Hanım toplantıdaydı.)
   Answer: Kapıdaki hanım bize yol sordu.
15. Selim adlı kişiye "bey" diye seslenirken ad ve unvan doğru nasıl yazılır?
   Answer: Selim Bey
16. Hangi cümlede büyük harfler doğru kullanılmıştır? (Bu akşam Zehra Hanım ile Hasan Bey gelecek. / Bu akşam Zehra Hanım ile Hasan bey gelecek. / Bu akşam Zehra hanım ile Hasan Bey gelecek. / Bu akşam zehra Hanım ile hasan Bey gelecek.)
   Answer: Bu akşam Zehra Hanım ile Hasan Bey gelecek.
