# Правопис: апостроф, ь, подвоєння

> Діти вправляються у вживанні апострофа та м’якого знака, у написанні подвоєних літер і в спрощенні груп приголосних у словах.

Source: https://olyclass.com/library/language-g5-orthography-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 5 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g5-orthography-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g5-orthography-uk
- Games it plays well in: [Паперові перегони](https://olyclass.com/uk/classroom-games/paper-race/), [Хрестики-нулики](https://olyclass.com/uk/classroom-games/three-in-a-row/), [Чотири в ряд](https://olyclass.com/uk/classroom-games/line-of-four/), [Командне бінго](https://olyclass.com/uk/classroom-games/team-bingo/)

## Питання

1. Яке слово пишемо з апострофом? (бур'ян / дядько / рядок / свято)
   Answer: бур'ян
2. Оберіть правильне написання слова з апострофом. (о'бєкт / об'ект / об'єкт / обєкт)
   Answer: об'єкт
3. Слово «роз'яснити» пишемо з апострофом.
   Answer: Правда
4. Який знак треба поставити в слові «пір_я»?
   Answer: апостроф
5. Яке слово закінчується м'яким знаком? (ключ / олень / плащ / сторож)
   Answer: олень
6. Яке слово пишемо з м'яким знаком? (бджола / сьогодні / чотири / щока)
   Answer: сьогодні
7. Яке написання слова, що означає «лише», правильне? (тілки / тільки / тілько / тількі)
   Answer: тільки
8. Слово «кінь» пишемо без м'якого знака.
   Answer: Неправда
9. Яке слово пишемо з подвоєним н? (вітряний / кислий / осінній / срібний)
   Answer: осінній
10. Яке слово пишемо з подвоєним з? (беззвучний / безлюдний / безмежний / безхмарний)
   Answer: беззвучний
11. У слові «подружжя» пишемо подвоєні жж.
   Answer: Правда
12. Яка літера подвоєна у слові «стаття»?
   Answer: т
13. Від слова «радість» утворіть прикметник. (радісний / радіснний / радістний / радістній)
   Answer: радісний
14. Від слова «щастя» утворіть прикметник. (щасливий / щасстливий / щастливий / щастний)
   Answer: щасливий
15. Від слова «користь» утворіть прикметник. (корисний / корисстний / користний / корістний)
   Answer: корисний
16. Яка приголосна літера випадає, коли «тиждень» змінюємо на «тижня»?
   Answer: д
