# Gerçek, mecaz ve terim anlam

> Çocuklar bu testte kelimelerin gerçek, mecaz ve terim anlamlarını ayırt etmeyi, cümlelerdeki anlam türünü bulmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g5-real-figurative-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g5-real-figurative-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g5-real-figurative-tr
- Games it plays well in: [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/)

## Sorular

1. Hangi cümlede "kırmak" sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır? (Bu haber umutlarımı kırdı. / Onun gönlünü kırmak istemem. / Sözleri beni çok kırdı. / Top camı kırdı.)
   Answer: Top camı kırdı.
2. "Çay çok sıcaktı, dilimi yaktı." cümlesinde "sıcak" hangi anlamdadır? (Eş anlam / Gerçek anlam / Mecaz anlam / Terim anlam)
   Answer: Gerçek anlam
3. Hangi cümlede "tatlı" sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır? (Tatlı bir elma yedim. / Tatlı bir sesle konuştu. / Tatlı bir uyku çekti. / Çok tatlı bir çocuktu.)
   Answer: Tatlı bir elma yedim.
4. "Soğuk insan" sözündeki "soğuk" sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır.
   Answer: Yanlış
5. "Soğuk insan" sözünde "soğuk" ne anlama gelir? (Buz gibi dondurulmuş / Duygusuz, ilgisiz / Isısı düşük / Üşüyen biri)
   Answer: Duygusuz, ilgisiz
6. Hangi cümlede "ağır" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? (Ağır bir taş kaldırdı. / Ağır sözlerinden çok kırıldım. / Ağır çantayı zor taşıdı. / Kutu çok ağırdı.)
   Answer: Ağır sözlerinden çok kırıldım.
7. "Öğretmen bizi tatlı bir gülümsemeyle karşıladı." Cümledeki "tatlı" hangi anlamdadır? (Eş anlam / Gerçek anlam / Mecaz anlam / Terim anlam)
   Answer: Mecaz anlam
8. Matematikteki "açı" sözcüğü hangi anlam türüne örnektir? (Eş anlam / Gerçek anlam / Mecaz anlam / Terim anlam)
   Answer: Terim anlam
9. Aşağıdakilerden hangisi bir matematik terimidir? (Güzel / Sevinç / Uzun / Üçgen)
   Answer: Üçgen
10. Terim anlamlı sözcükler belli bir bilim veya meslek alanına özgü anlam taşır.
   Answer: Doğru
11. Fen dersinde geçen "hücre" sözcüğü hangi anlam türüne örnektir? (Eş anlam / Gerçek anlam / Mecaz anlam / Terim anlam)
   Answer: Terim anlam
12. Bir sözcük, bir bilim dalına özgü özel anlam taşıyorsa bu anlama ne denir?
   Answer: Terim anlam
13. "Acı sözler beni çok üzdü." Cümledeki "acı" hangi anlamdadır? (Eş anlam / Gerçek anlam / Mecaz anlam / Terim anlam)
   Answer: Mecaz anlam
14. "Dağ gibi adam" sözündeki "dağ" sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır.
   Answer: Doğru
15. "Ali'nin sert sözleri herkesi üzdü." Cümledeki "sert" hangi anlamdadır?
   Answer: Mecaz anlam
16. "Bahçedeki taş duvarın üstüne oturduk." Cümledeki "taş" hangi anlamdadır?
   Answer: Gerçek anlam
