# Yapım ve çekim ekleri

> Öğrenciler, yeni kelime türeten yapım ekleriyle kelimenin biçimini değiştiren çekim eklerini ayırt etmeyi ve sözcükteki eki bulmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g5-suffix-types-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g5-suffix-types-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g5-suffix-types-tr
- Games it plays well in: [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/), [Dört Bir Hizada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/line-of-four/)

## Sorular

1. Hangi sözcük, köküne yapım eki getirilerek türetilmiştir? (kitabı / kitaplar / kitaplık / kitapta)
   Answer: kitaplık
2. Yapım ekleri, getirildiği köke yeni bir anlam katarak yeni sözcük türetir.
   Answer: Doğru
3. 'Balıkçı' sözcüğündeki -çı eki ne yapar? (Durum bildirir / Soru anlamı katar / Yeni bir sözcük türetir / Çoğulluk bildirir)
   Answer: Yeni bir sözcük türetir
4. 'Süt' köküne -çü eki getirilirse hangi sözcük türetilir?
   Answer: sütçü
5. 'Evler' sözcüğündeki -ler eki bir yapım ekidir.
   Answer: Yanlış
6. Hangi sözcük çekim eki almıştır? (evcil / evde / evlilik / evsiz)
   Answer: evde
7. 'Kitabım' sözcüğündeki -ım eki ne bildirir? (Meslek bildirir / Sahiplik bildirir / Yokluk bildirir / Çoğulluk bildirir)
   Answer: Sahiplik bildirir
8. 'Kapı' sözcüğüne çoğul eki getirirsek hangi sözcük oluşur?
   Answer: kapılar
9. Hangi sözcükte yalnızca yapım eki vardır, çekim eki yoktur? (başlık / başlıklar / başlıkta / başlığı)
   Answer: başlık
10. 'Çiçekçi' sözcüğünde yapım eki hangisidir? (-ek / -kçi / -çi / -çiçek)
   Answer: -çi
11. 'Defterlerimiz' sözcüğünde kaç ek vardır? (1 / 2 / 3 / 4)
   Answer: 2
12. 'Dikkatli' sözcüğünün kökü hangisidir? (dik / dikkat / dikkatl / katli)
   Answer: dikkat
13. 'Okuyucular' sözcüğünde yapım eki hangisidir? (-lar / -r / -ular / -yucu)
   Answer: -yucu
14. Hangi sözcükte yapım eki yoktur? (gözlük / işçi / masa / sulu)
   Answer: masa
15. 'Çalışkan' sözcüğündeki -kan eki bir yapım ekidir.
   Answer: Doğru
16. 'Evlerimizde' sözcüğünün kökü nedir?
   Answer: ev
