# İsimler (adlar)

> Öğrenciler bu testte özel ve cins isimleri, somut ve soyut isimleri, tekil, çoğul ve topluluk isimlerini ayırt etmeyi, ayrıca isim hâllerini pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g6-nouns-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 6. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g6-nouns-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g6-nouns-tr
- Games it plays well in: [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/)

## Sorular

1. Hangi sözcük özel isimdir? (Ankara / dağ / nehir / şehir)
   Answer: Ankara
2. Hangisi bir kişiye verilen özel addır? (Elif / kardeş / komşu / öğretmen)
   Answer: Elif
3. “Kalem” sözcüğü cins (tür) isimdir.
   Answer: Doğru
4. Hangisi özel isim olduğu için büyük harfle başlar? (Van Gölü / dağ / göl / ırmak)
   Answer: Van Gölü
5. Hangisi soyut bir isimdir? (bulut / elma / masa / sevgi)
   Answer: sevgi
6. “Ağaç” sözcüğü beş duyu organımızla algılanamayan soyut bir isimdir.
   Answer: Yanlış
7. Hangisi somut bir isimdir? (cesaret / mutluluk / çiçek / özlem)
   Answer: çiçek
8. Hangisi topluluk ismidir? (koyun / kuzu / sürü / çocuk)
   Answer: sürü
9. “Kitaplar” sözcüğü hangi türde isimdir? (tekil / topluluk / çoğul / özel)
   Answer: çoğul
10. “Ordu” sözcüğü hangi isim grubuna girer? (soyut isim / topluluk ismi / çoğul isim / özel isim)
   Answer: topluluk ismi
11. “Ordu, sürü, kafile” gibi sözcükler hangi isim türündendir?
   Answer: Topluluk ismi
12. “Evden çıktım.” cümlesinde “ev” hangi hâl ekini almıştır? (ayrılma (-den) / belirtme (-i) / bulunma (-de) / yönelme (-e))
   Answer: ayrılma (-den)
13. “Okula gittim.” cümlesinde “okul” hangi hâldedir? (ayrılma hâli / belirtme hâli / bulunma hâli / yönelme hâli)
   Answer: yönelme hâli
14. “Masada kalem var.” cümlesindeki “masada” sözcüğü bulunma hâlindedir.
   Answer: Doğru
15. “Kitabı okudum.” cümlesinde “kitabı” hangi hâldedir?
   Answer: Belirtme (-i) hâli
16. “Çocuğun kalemi” tamlamasında “çocuğun” hangi hâldedir?
   Answer: İlgi (tamlayan) hâli
