# Розряди займенників

> Діти вправляються розрізняти розряди займенників (особові, зворотні, присвійні, питальні, відносні, заперечні й неозначені) та правильно писати слова на кшталт будь-хто й абихто.

Source: https://olyclass.com/library/language-g6-pronoun-types-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 6 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g6-pronoun-types-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g6-pronoun-types-uk
- Games it plays well in: [Хрестики-нулики](https://olyclass.com/uk/classroom-games/three-in-a-row/), [Чотири в ряд](https://olyclass.com/uk/classroom-games/line-of-four/), [Командне бінго](https://olyclass.com/uk/classroom-games/team-bingo/), [Знайди пару](https://olyclass.com/uk/classroom-games/memory-match/)

## Питання

1. Який займенник є особовим? (вони / мій / себе / хто)
   Answer: вони
2. Який займенник належить до зворотних? (його / нас / себе / тебе)
   Answer: себе
3. Який розряд має займенник «наш»? (заперечний / особовий / питальний / присвійний)
   Answer: присвійний
4. Яка форма зворотного займенника стоїть у давальному відмінку? (сам / себе / собою / собі)
   Answer: собі
5. Займенник «її» у реченні «Я бачу її» є присвійним.
   Answer: Неправда
6. Який займенник є питальним? (дехто / ніхто / себе / чий)
   Answer: чий
7. У якому реченні «хто» є відносним займенником? (Хто прийшов сьогодні? / Хто там іде? / Хто твій улюблений автор? / Я знаю, хто прийшов.)
   Answer: Я знаю, хто прийшов.
8. Який займенник є заперечним? (будь-хто / ніхто / хто-небудь / хтось)
   Answer: ніхто
9. Який займенник є неозначеним? (дехто / нічий / сам / який)
   Answer: дехто
10. Як правильно написати неозначений займенник? (аби хто / аби-хто / абихто / абихто-небудь)
   Answer: абихто
11. Яке слово написане правильно? (будь який / будь-який / будь-який-небудь / будьякий)
   Answer: будь-який
12. Заперечний займенник «ніхто» з прийменником пишеться так: «ні в кого».
   Answer: Правда
13. Слово «хто-небудь» пишеться через дефіс.
   Answer: Правда
14. Який розряд займенників мають слова «мій», «твій», «її» (її книга)?
   Answer: присвійні
15. До якого розряду належить займенник «нічий»?
   Answer: заперечні
16. Який орфографічний знак ставимо в слові «казна-що» між його частинами?
   Answer: дефіс
