# Zamirler

> Öğrenciler bu testte kişi, işaret ve soru zamirlerini tanıyıp zamirle sıfatı birbirinden ayırmayı alıştırma yapar.

Source: https://olyclass.com/library/language-g6-pronouns-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 6. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g6-pronouns-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g6-pronouns-tr
- Games it plays well in: [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/), [Yükselen su](https://olyclass.com/tr/classroom-games/high-water/), [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/)

## Sorular

1. Hangisi bir kişi zamiridir? (ben / güzel / kalem / koşmak)
   Answer: ben
2. “Ali yarın geziye gidecek.” cümlesinde “Ali” yerine hangi zamir kullanılabilir? (Ben / Biz / O / Sen)
   Answer: O
3. “Onlar bahçede oynuyor.” cümlesinde “onlar” bir kişi zamiridir.
   Answer: Doğru
4. “Sen dün kütüphaneye gittin.” cümlesinde “sen” kaçıncı kişi zamiridir? (1. tekil kişi / 2. tekil kişi / 2. çoğul kişi / 3. tekil kişi)
   Answer: 2. tekil kişi
5. “Şunu bana verir misin?” cümlesinde “şunu” hangi sözcük türüdür? (Kişi zamiri / Soru zamiri / İşaret sıfatı / İşaret zamiri)
   Answer: İşaret zamiri
6. “Bu çok güzel olmuş.” cümlesinde “bu” hangi görevdedir? (Kişi zamiri / Soru zamiri / İşaret sıfatı / İşaret zamiri)
   Answer: İşaret zamiri
7. “Şunu masaya koy.” cümlesinde “şunu” bir işaret zamiridir.
   Answer: Doğru
8. Hangi cümlede soru zamiri vardır? (Hangi kapı açık? / Kapıyı sen mi çaldın? / Kapıyı yavaşça çaldı. / Kim kapıyı çaldı?)
   Answer: Kim kapıyı çaldı?
9. “Hangi kitabı aldın?” cümlesinde “hangi” hangi görevdedir? (Kişi zamiri / Soru sıfatı / Soru zamiri / İşaret zamiri)
   Answer: Soru sıfatı
10. Hangi cümlede “o” sıfat olarak kullanılmıştır? (O geldi. / O kitabı çok sevdim. / O, benim arkadaşım. / Onu gördüm.)
   Answer: O kitabı çok sevdim.
11. “Bu kalem kırıldı.” cümlesindeki “bu” bir zamirdir.
   Answer: Yanlış
12. Hangi cümlede “bu” sözcüğü zamir olarak kullanılmıştır? (Bu ağaç çok yaşlı. / Bu yolda yürüdük. / Bu çocuk çok akıllı. / Bunu yarın bitireceğim.)
   Answer: Bunu yarın bitireceğim.
13. Kişileri sormak için kullanılan soru zamiri hangisidir?
   Answer: kim
14. “Ben, sen, o” sözcükleri hangi tür zamirlerdir?
   Answer: Kişi zamirleri
15. “Bu ev büyük.” cümlesinde “bu” zamir mi, sıfat mı?
   Answer: Sıfat (işaret sıfatı)
16. “Kim, ne, hangisi” gibi zamirler ne için kullanılır? (Eylemi anlatmak için / Kişi adının yerini tutmak için / Soru sormak için / Varlığı işaret etmek için)
   Answer: Soru sormak için
