# Словотвір

> Діти вправляються в утворенні слів за допомогою префіксів і суфіксів, у правописі складних слів та в розпізнаванні абревіатур.

Source: https://olyclass.com/library/language-g6-word-formation-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 6 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g6-word-formation-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g6-word-formation-uk
- Games it plays well in: [Драбинки](https://olyclass.com/uk/classroom-games/ladder-climb/), [Паперові перегони](https://olyclass.com/uk/classroom-games/paper-race/), [Хрестики-нулики](https://olyclass.com/uk/classroom-games/three-in-a-row/), [Чотири в ряд](https://olyclass.com/uk/classroom-games/line-of-four/)

## Питання

1. Яким способом утворено слово «підсніжник»? (лише префіксальним / лише суфіксальним / префіксально-суфіксальним / складанням основ)
   Answer: префіксально-суфіксальним
2. Яке слово утворено за допомогою префікса? (грівник / грілка / гріючий / перегріти)
   Answer: перегріти
3. Яке слово утворено суфіксальним способом від слова «ліс»? (безлісся / лісник / перелісся / праліс)
   Answer: лісник
4. Яке слово утворено суфіксальним способом від слова «книга»? (закнига / книжка / передкнига / підкнига)
   Answer: книжка
5. Слово «читач» утворено префіксальним способом.
   Answer: Неправда
6. Яке з поданих слів є складним? (запилений / пилинка / пилосос / пилюка)
   Answer: пилосос
7. Яким голосним найчастіше сполучають основи в складних словах? (а або я / и або і / о або е / у або ю)
   Answer: о або е
8. Яке слово утворено від слів «сам» і «ходити»? (самостійний / самотність / самохід / самітник)
   Answer: самохід
9. Яке складне слово написано правильно? (ліс степ / лісо-степ / лісостеп / лісістеп)
   Answer: лісостеп
10. Слово «двоповерховий» пишеться разом.
   Answer: Правда
11. Як правильно написати прикметник, що означає напрям між північчю і сходом? (північний-східний / північно східний / північно-східний / північносхідний)
   Answer: північно-східний
12. Утворіть складне слово від слів «кіно» і «театр» (місце, де показують фільми).
   Answer: кінотеатр
13. Що означає скорочення «т. зв.»? (так званий / також зазначено / той самий / тому звідси)
   Answer: так званий
14. Скорочення «т. д.» розшифровується як «так далі».
   Answer: Правда
15. Як називається слово, утворене з початкових літер слів назви, наприклад «ВНЗ»?
   Answer: абревіатура
16. Розшифруйте скорочення «м.» у записі «м. Київ».
   Answer: місто
