# Дієприслівник

> Діти вправляються розпізнавати дієприслівники за питаннями що роблячи? що зробивши?, добирати суфікси -учи, -ючи, -вши та ставити коми в дієприслівникових зворотах.

Source: https://olyclass.com/library/language-g7-adverbial-participles-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 7 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g7-adverbial-participles-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g7-adverbial-participles-uk
- Games it plays well in: [Знайди пару](https://olyclass.com/uk/classroom-games/memory-match/), [Таємна картинка](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mystery-picture/), [Хапай плитку](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tile-grab/), [Дошка викликів](https://olyclass.com/uk/classroom-games/dare-board/)

## Питання

1. На яке питання відповідає дієприслівник недоконаного виду? (що зробивши? / що робити? / що роблячи? / що роблячий?)
   Answer: що роблячи?
2. Яке з поданих слів є дієприслівником? (читаний / читання / читач / читаючи)
   Answer: читаючи
3. На яке питання відповідає дієприслівник доконаного виду? (що зробивши? / що зробити? / що роблячи? / який зробивши?)
   Answer: що зробивши?
4. Який суфікс має дієприслівник «співаючи»? (-ачи / -вши / -учи / -ючи)
   Answer: -ючи
5. Який суфікс має дієприслівник «прочитавши»? (-вши / -учи / -ши / -ючи)
   Answer: -вши
6. Яке слово є дієприслівником із суфіксом -учи, утвореним від дієслова «везти»? (везений / везучи / везучий / везіння)
   Answer: везучи
7. Яке речення має дієприслівниковий зворот, що виділяється комами? (Дівчинка йшла додому. / Дівчинка співала пісню. / Дівчинка, співаючи пісню, йшла додому. / Співаюча дівчинка йшла додому.)
   Answer: Дівчинка, співаючи пісню, йшла додому.
8. Яке речення пунктуаційно правильне? (Прийшовши додому я сів обідати. / Прийшовши додому я, сів обідати. / Прийшовши додому, я сів обідати. / Прийшовши, додому я сів обідати.)
   Answer: Прийшовши додому, я сів обідати.
9. Яке речення записано правильно? (Вона йшла нечекаючи. / Він ішов не поспішаючи. / Він ішов не-поспішаючи. / Він ішов непоспішаючи.)
   Answer: Він ішов не поспішаючи.
10. Яке слово є дієприслівником доконаного виду? (малювання / малюючи / малюючий / намалювавши)
   Answer: намалювавши
11. Дієприслівник у реченні є обставиною і відповідає на питання що роблячи? або що зробивши?
   Answer: Правда
12. Дієприслівник у стійкому виразі «сидіти склавши руки» завжди виділяється комами.
   Answer: Неправда
13. Частка не з дієприслівниками пишеться окремо: не бачивши.
   Answer: Правда
14. Утворіть дієприслівник недоконаного виду від дієслова «сміятися».
   Answer: сміючись
15. Утворіть дієприслівник доконаного виду від дієслова «написати».
   Answer: написавши
16. Скільки ком потрібно в реченні: Вийшовши з дому діти побігли до річки?
   Answer: Одна: після «дому».
