# Birleşik fiiller

> Öğrenciler, yardımcı fiillerle, kurallı ve anlamca kaynaşmış birleşik fiilleri ayırt etmeyi ve bunların bitişik mi ayrı mı yazılacağını pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g7-compound-verbs-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 7. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g7-compound-verbs-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g7-compound-verbs-tr
- Games it plays well in: [Hafıza Kartları](https://olyclass.com/tr/classroom-games/memory-match/), [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/)

## Sorular

1. Hangisi isim + yardımcı fiil ile kurulmuş birleşik fiildir? (gözden geçirmek / koşuvermek / yapabilmek / yardım etmek)
   Answer: yardım etmek
2. Hangisi isimlerle birleşerek birleşik fiil kuran yardımcı fiildir? (almak / etmek / gitmek / yazmak)
   Answer: etmek
3. “Af” ile “etmek” birleşirken ses olayı olur ve sözcük “affetmek” diye bitişik yazılır.
   Answer: Doğru
4. “Sabır”, “kabul” ve “yardım” sözcükleriyle kullanılan yardımcı fiil hangisidir?
   Answer: etmek
5. “Okuyabildi” sözcüğündeki birleşik fiil hangi anlamı katar? (sürerlik / tezlik / yaklaşma / yeterlilik)
   Answer: yeterlilik
6. “Kapıyı açıverdi” cümlesindeki birleşik fiil hangi anlamı katar? (sürerlik / tezlik / yaklaşma / yeterlilik)
   Answer: tezlik
7. “Düşeyazdı” sözcüğündeki birleşik fiil yeterlilik anlamı katar.
   Answer: Yanlış
8. “Koşabildi” sözcüğünde yeterlilik anlamını veren ek hangisidir?
   Answer: -abil (-ebil)
9. Hangisi anlamca kaynaşmış bir birleşik fiildir? (göz atmak / koşuvermek / teşekkür etmek / yazabilmek)
   Answer: göz atmak
10. “Kulak vermek” birleşik fiili hangi anlama gelir? (dikkatle dinlemek / gürültü yapmak / kulağı ağrımak / yüksek sesle konuşmak)
   Answer: dikkatle dinlemek
11. Anlamca kaynaşmış birleşik fiillerde sözcükler gerçek anlamlarını tamamen korur.
   Answer: Yanlış
12. “Göz yummak” birleşik fiili yaklaşık olarak hangi anlama gelir?
   Answer: görmezden gelmek
13. Hangisi doğru yazılmıştır? (hissetmek / kabuletmek / teşekküretmek / yardımetmek)
   Answer: hissetmek
14. Hangi birleşik fiil bitişik yazılır? (kabul etmek / kaybetmek / teşekkür etmek / yardım etmek)
   Answer: kaybetmek
15. Hangisi ayrı yazılır? (affetmek / hissetmek / sabretmek / teşekkür etmek)
   Answer: teşekkür etmek
16. Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? (Bana yardımetti. / Hasta oldu. / Onu affetti. / Sabretti.)
   Answer: Bana yardımetti.
