# Fiillerde kip ve kişi

> Öğrenciler bu testte fiillerin zaman ve kip eklerini, kişi eklerini doğru kullanmayı ve cümlelerdeki anlam farklarını ayırt etmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g7-tenses-moods-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 7. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g7-tenses-moods-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g7-tenses-moods-tr
- Games it plays well in: [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/), [Kâğıt Yarışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/paper-race/), [Üçü Bir Arada](https://olyclass.com/tr/classroom-games/three-in-a-row/)

## Sorular

1. Hangi cümlede görülen geçmiş zaman kipi vardır? (Ali okula geldi. / Ali okula gelecek. / Ali okula gelir. / Ali okula geliyor.)
   Answer: Ali okula geldi.
2. “Duymuş” sözcüğündeki fiil, öğrenilen geçmiş zaman kipiyle çekimlenmiştir.
   Answer: Doğru
3. “Kardeşim şimdi kitap okuyor.” cümlesindeki fiil hangi kiptedir? (Gelecek zaman / Geniş zaman / Görülen geçmiş zaman / Şimdiki zaman)
   Answer: Şimdiki zaman
4. “Gülüyorlar” fiilinde şimdiki zaman kipini gösteren ek nedir?
   Answer: -yor
5. Hangi cümledeki fiil gelecek zaman kipindedir? (Dün müzeye gittik. / Her hafta müzeye gideriz. / Yarın müzeye gideceğiz. / Şimdi müzeye gidiyoruz.)
   Answer: Yarın müzeye gideceğiz.
6. “Güneş doğudan doğar.” cümlesindeki fiil hangi kiptedir? (Gelecek zaman / Geniş zaman / Öğrenilen geçmiş zaman / Şimdiki zaman)
   Answer: Geniş zaman
7. “Bu akşam sinemaya gidelim.” cümlesindeki fiil hangi kiptedir? (Emir kipi / Gereklilik kipi / İstek kipi / Şart kipi)
   Answer: İstek kipi
8. Hangi fiil gereklilik kipiyle çekimlenmiştir? (çalışayım / çalışmalıyım / çalışsam / çalışırım)
   Answer: çalışmalıyım
9. “Erken gelsen filmi birlikte izleriz.” cümlesindeki “gelsen” fiili şart kipindedir.
   Answer: Doğru
10. Hangi fiil şart kipiyle çekimlenmiştir? (Geldim / Geleyim / Gelirim / Gelsem)
   Answer: Gelsem
11. Hangi cümlenin fiili emir kipindedir? (Kapıyı kapat. / Kapıyı kapatacak. / Kapıyı kapattı. / Kapıyı kapatıyor.)
   Answer: Kapıyı kapat.
12. “Gelsin” fiili hangi kiptedir?
   Answer: Emir kipi
13. “Gelecekler” fiilinde hangi kişi vardır? (1. çoğul kişi / 2. çoğul kişi / 3. tekil kişi / 3. çoğul kişi)
   Answer: 3. çoğul kişi
14. “Çalışıyorsun” fiilindeki kişi ekini ve kişiyi söyleyin.
   Answer: -sun, 2. tekil kişi
15. “Biliyorlar” fiili 1. çoğul kişidedir.
   Answer: Yanlış
16. Hangi fiilde 2. çoğul kişi eki vardır? (Geliyorlar / Geliyorsun / Geliyorsunuz / Geliyoruz)
   Answer: Geliyorsunuz
