# Односкладні речення

> Діти вчаться розпізнавати означено-особові, неозначено-особові, безособові та називні односкладні речення й відрізняти їх за способом вираження головного члена.

Source: https://olyclass.com/library/language-g8-one-part-sentences-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 8 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g8-one-part-sentences-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g8-one-part-sentences-uk
- Games it plays well in: [Кидок у кошик](https://olyclass.com/uk/classroom-games/hoop-shot/), [Пенальті](https://olyclass.com/uk/classroom-games/penalty-kick/), [Ставок](https://olyclass.com/uk/classroom-games/fishing-pond/), [Автомат з клешнею](https://olyclass.com/uk/classroom-games/claw-machine/)

## Питання

1. Яке речення є означено-особовим? (Люблю рідну мову. / Мені не спиться. / Надворі вечоріє. / У дворі розмовляють.)
   Answer: Люблю рідну мову.
2. Яким способом чи формою виражений головний член в означено-особовому реченні? (Іменником у називному відмінку / Безособовим дієсловом / Дієсловом 1-ї або 2-ї особи / Дієсловом 3-ї особи множини)
   Answer: Дієсловом 1-ї або 2-ї особи
3. У реченні «Читаю цікаву книжку» головний член — дієслово 1-ї особи, тому речення означено-особове.
   Answer: Правда
4. Яке речення є неозначено-особовим? (Ми святкуємо день книги. / Святкуй день книги разом з нами. / Свято книги вже настало. / У школі святкують день книги.)
   Answer: У школі святкують день книги.
5. Головний член неозначено-особового речення — дієслово у формі: (1-ї особи однини / 2-ї особи множини / 3-ї особи множини / 3-ї особи однини)
   Answer: 3-ї особи множини
6. У неозначено-особовому реченні підмет зазвичай є, але його не видно.
   Answer: Неправда
7. Яке речення є безособовим? (Вечоріє. / Вечір настав. / Вечір. / Ми гуляли ввечері.)
   Answer: Вечоріє.
8. Яким членом речення є слово «мені» у реченні «Мені не спиться»? (Додатком / Обставиною / Присудком / Підметом)
   Answer: Додатком
9. Чим найчастіше виражений головний член безособового речення? (Іменником у називному відмінку / Безособовим дієсловом чи формою на -но, -то / Дієсловом 2-ї особи наказового способу / Дієсловом 3-ї особи множини)
   Answer: Безособовим дієсловом чи формою на -но, -то
10. Речення «Дорогу замело снігом» — безособове.
   Answer: Правда
11. Яке речення є називним? (Надворі стемніло. / Ніч минає. / Тиха літня ніч. / Чути спів птахів.)
   Answer: Тиха літня ніч.
12. Головний член називного речення виражається найчастіше: (Іменником у називному відмінку / Дієсловом у наказовому способі / Дієсловом у формі 3-ї особи множини / Прислівником)
   Answer: Іменником у називному відмінку
13. Який вид односкладного речення «Тут розповідають цікаві історії»? (Безособове / Називне / Неозначено-особове / Означено-особове)
   Answer: Неозначено-особове
14. Який вид односкладного речення «Сніжить»?
   Answer: Безособове
15. Який вид односкладного речення «Весна. Сонце. Пташиний спів»?
   Answer: Називні речення
16. Який вид односкладного речення «Пишу листа другові»?
   Answer: Означено-особове
