# Cümlenin ögeleri

> Öğrenciler, cümledeki yüklem, özne, nesne, dolaylı tümleç ve zarf tümlecini sorular sorarak bulmayı ve özneyi doğru belirlemeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g8-sentence-elements-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 8. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g8-sentence-elements-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g8-sentence-elements-tr
- Games it plays well in: [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/)

## Sorular

1. “Çocuklar bahçede oynadı.” cümlesinin yüklemi hangi sözcük türündedir? (fiil / isim / sıfat / zarf)
   Answer: fiil
2. Hangi cümlenin yüklemi isim soylu bir sözcüktür? (Ali dün akşam bize geldi. / Ali her sabah koşar. / Ali kitabını çantaya koydu. / Ali çok çalışkan bir öğrencidir.)
   Answer: Ali çok çalışkan bir öğrencidir.
3. Yüklem, cümlede yargı bildiren ve cümlenin temelini oluşturan ögedir.
   Answer: Doğru
4. Hangi cümlenin öznesi, cümlenin ilk sözcüğüdür? (Annem pazardan meyve aldı. / Bahçede çocuklar oynadı. / Dün akşam annem geldi. / Eve kardeşim geldi.)
   Answer: Annem pazardan meyve aldı.
5. Hangi cümlede özne, yüklemden sonra yer almıştır? (Bütün çocuklar eve geldi. / Dün bütün çocuklar geldi. / Eve geldi bütün çocuklar. / Çocuklar bütün gün oynadı.)
   Answer: Eve geldi bütün çocuklar.
6. Hangi cümlede nesne vardır? (Ayşe evde uyudu. / Ayşe mektubu yazdı. / Ayşe okula gitti. / Ayşe yarın gelecek.)
   Answer: Ayşe mektubu yazdı.
7. Nesne, yükleme “Kimi?”, “Neyi?” soruları sorularak bulunur.
   Answer: Doğru
8. Hangi cümlede dolaylı tümleç vardır? (Öğrenciler dün geldi. / Öğrenciler kitabı okudu. / Öğrenciler müzeye gitti. / Öğrenciler sessizce yürüdü.)
   Answer: Öğrenciler müzeye gitti.
9. Hangi cümlede dolaylı tümleç ayrılma hâl ekiyle (-den) kurulmuştur? (Yolcular bavulları taşıdı. / Yolcular otobüse bindi. / Yolcular otobüsten indi. / Yolcular çabucak indi.)
   Answer: Yolcular otobüsten indi.
10. Hangi cümlede zarf tümleci vardır? (Kuşlar ağaca kondu. / Kuşlar bizi uyandırdı. / Kuşlar sabah erkenden öttü. / Kuşlar yemi gördü.)
   Answer: Kuşlar sabah erkenden öttü.
11. “Ali yarın gelecek.” cümlesindeki “yarın” sözcüğü dolaylı tümleçtir.
   Answer: Yanlış
12. Zarf tümleci bulmak için yükleme hangi sorular sorulur? (Kim? Ne? / Kime? Neye? / Kimi? Neyi? / Nasıl? Ne zaman?)
   Answer: Nasıl? Ne zaman?
13. Özneyi bulmak için yükleme hangi soru sorulur?
   Answer: Kim? (veya Ne?)
14. Özneyi bulurken önce cümlenin hangi ögesini bulmalıyız?
   Answer: yüklemi
15. “Eve gittim.” cümlesinin gizli öznesi hangi kişi zamiridir?
   Answer: ben
16. “Bu yıl köye babamla gideceğiz.” cümlesinin öznesi hangisidir? (babamla / biz (gizli özne) / bu yıl / köye)
   Answer: biz (gizli özne)
