# Cümle türleri

> Öğrenciler bu testte fiil ve isim cümlelerini, olumlu ve olumsuz cümleleri, basit, birleşik ve bağlı cümleleri ile soru ve ünlem cümlelerini ayırt etmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g8-sentence-types-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 8. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g8-sentence-types-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g8-sentence-types-tr
- Games it plays well in: [Takım Tombalası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/team-bingo/), [Hafıza Kartları](https://olyclass.com/tr/classroom-games/memory-match/), [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/)

## Sorular

1. Hangisi bir fiil cümlesidir? (Bahçe çok güzel. / Hava çok soğuk. / Kitabım masanın üstünde. / Çocuklar bahçede oynuyor.)
   Answer: Çocuklar bahçede oynuyor.
2. “Annem bir öğretmendir.” cümlesi hangi türdendir? (Fiil cümlesi / Soru cümlesi / Ünlem cümlesi / İsim cümlesi)
   Answer: İsim cümlesi
3. “Ali yarın bize gelecek.” cümlesinin yüklemi bir fiildir; bu yüzden fiil cümlesidir.
   Answer: Doğru
4. Hangisi olumsuz bir cümledir? (Bugün okula gidecek miyim? / Bugün okula gidiyorum. / Bugün okula gitmedim. / Bugün okula gittim.)
   Answer: Bugün okula gitmedim.
5. “Bu soru hiç de zor değil.” cümlesi için hangisi doğrudur? (Fiil cümlesidir, olumludur. / Fiil cümlesidir, olumsuzdur. / İsim cümlesidir, olumludur. / İsim cümlesidir, olumsuzdur.)
   Answer: İsim cümlesidir, olumsuzdur.
6. “Hava hiç de soğuk değildi.” cümlesi olumlu bir cümledir.
   Answer: Yanlış
7. Hangisi tek yargılı basit bir cümledir? (Akşam erkenden uyudum. / Eve geldim, yemek yedim. / Hava güzel olursa parka gideriz. / Kitabı okudum ama sevmedim.)
   Answer: Akşam erkenden uyudum.
8. Hangisi şartlı birleşik cümledir? (Dün akşam parka gittik. / Hava güzel olursa parka gideriz. / Hava güzeldi, parka gittik. / Parka gitmek için erken kalktım.)
   Answer: Hava güzel olursa parka gideriz.
9. Hangisi sıralı cümledir? (Ali çok yorgundu. / Ders çalışan başarır. / Geldim, gördüm, sevindim. / Yağmur yağarsa gelmem.)
   Answer: Geldim, gördüm, sevindim.
10. “Sınavı kazanırsam sana haber veririm.” cümlesi hangi tür birleşik cümledir?
   Answer: Şartlı birleşik cümle
11. Hangisi soru cümlesidir? (Ne güzel bir gün bu! / Yarın bize gelecek misin? / Yarın bize gelirsen sevinirim. / Yarın bize gelmeni çok isterim.)
   Answer: Yarın bize gelecek misin?
12. “Ne güzel şarkı söylüyorsun!” cümlesi ünlem cümlesidir.
   Answer: Doğru
13. “Bu kitabı sen mi okudun?” cümlesinde soru anlamı hangi sözcükle verilmiştir? (kitabı / mi / okudun / sen)
   Answer: mi
14. Hangisi sözde (cevap beklemeyen) soru cümlesidir? (Bu kadar güzel bir günde kim üzülür? / Okul müdürü odasında mı? / Toplantı saat kaçta başlayacak? / Ödevini bitirdin mi?)
   Answer: Bu kadar güzel bir günde kim üzülür?
15. “Yarın hava nasıl olacak?” cümlesi hangi türdendir?
   Answer: Soru cümlesi
16. “Ne kadar güzel bir manzara!” cümlesi hangi türdendir?
   Answer: Ünlem cümlesi
