# Складнопідрядні речення

> Діти вчаться розрізняти головну й підрядну частини, добирати сполучники та сполучні слова, визначати види підрядних речень і ставити коми.

Source: https://olyclass.com/library/language-g9-complex-sentences-uk/

- Subject: Українська мова
- Level: 9 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g9-complex-sentences-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g9-complex-sentences-uk
- Games it plays well in: [Дошка викликів](https://olyclass.com/uk/classroom-games/dare-board/), [Сходинки до призу](https://olyclass.com/uk/classroom-games/prize-climb/), [Дзвони у дзвін](https://olyclass.com/uk/classroom-games/ring-the-bell/), [Велика вода](https://olyclass.com/uk/classroom-games/high-water/)

## Питання

1. Скільки підрядних частин у реченні: «Я знаю, що вона прийде, коли закінчиться дощ»? (Дві / Жодної / Одна / Три)
   Answer: Дві
2. Яка частина складнопідрядного речення залежить від іншої і до неї ставимо питання? (Головна / Жодна / Обидві частини / Підрядна)
   Answer: Підрядна
3. У складнопідрядному реченні підрядна частина залежить від головної.
   Answer: Правда
4. Який сполучник умови пасує: «Ми підемо в похід, … буде тепло»? (тому що / хоча / щоб / якщо)
   Answer: якщо
5. Яке слово в реченні «Я знаю, де ти живеш» є сполучним словом? (де / живеш / знаю / ти)
   Answer: де
6. Сполучні слова (хто, що, який, де) у підрядній частині є членами речення.
   Answer: Правда
7. Яка це підрядна частина: «Ми пішли гуляти, коли стихла злива»? (Обставинна причини / Обставинна часу / Означальна / Підметова)
   Answer: Обставинна часу
8. Яка підрядна частина відповідає на питання «який?» і стосується іменника? (Додаткова / Обставинна мети / Обставинна місця / Означальна)
   Answer: Означальна
9. Який вид підрядної частини в реченні: «Він приїхав, щоб допомогти друзям»?
   Answer: Обставинна мети
10. Який вид підрядної частини в реченні: «Я не знав, що вона розкаже»? (Додаткова / Обставинна місця / Обставинна часу / Означальна)
   Answer: Додаткова
11. Яке речення з правильно розставленими комами? (Ми знали що весна, настала. / Ми знали що, весна настала. / Ми знали, що весна настала. / Ми, знали що весна настала.)
   Answer: Ми знали, що весна настала.
12. Між головною і підрядною частинами складнопідрядного речення кому не ставлять.
   Answer: Неправда
13. Яке речення з розділовими знаками записане правильно? (Книжка яку я прочитав мені, сподобалась. / Книжка яку я прочитав, мені сподобалась. / Книжка, яку я прочитав мені сподобалась. / Книжка, яку я прочитав, мені сподобалась.)
   Answer: Книжка, яку я прочитав, мені сподобалась.
14. Скільки ком потрібно в реченні: «Я думаю що завтра буде тепло»?
   Answer: Одна
15. Скільки ком потрібно: «Дівчина яка співала в хорі знає що ми прийдемо»?
   Answer: Три
16. Який вид підрядної частини в реченні: «Там, де тече річка, росте верба»? (Додаткова / Обставинна місця / Обставинна часу / Означальна)
   Answer: Обставинна місця
