# Edebî türler

> Öğrenciler bu testte şiir, hikâye, roman, tiyatro, fabl ve masal türlerini özellikleriyle ayırt etmeyi ve bu türlerin ünlü örneklerini tanımayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g9-literary-genres-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g9-literary-genres-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g9-literary-genres-tr
- Games it plays well in: [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/), [Merdiven Tırmanışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ladder-climb/)

## Sorular

1. Dize, kıta ve uyak hangi edebî türün temel özellikleri arasındadır? (Fabl / Hikâye / Roman / Şiir)
   Answer: Şiir
2. Aşağıdakilerden hangisi Yahya Kemal Beyatlı'nın bir şiir kitabıdır? (Kendi Gök Kubbemiz / Kuyucaklı Yusuf / Sinekli Bakkal / Çalıkuşu)
   Answer: Kendi Gök Kubbemiz
3. Şiirde bütün dizelerin aynı uzunlukta ve uyaklı olması zorunludur.
   Answer: Yanlış
4. Kısa ve genellikle tek bir olayı ele alan, az kişili anlatı türü hangisidir? (Hikâye / Roman / Tiyatro / Şiir)
   Answer: Hikâye
5. “Kaşağı” adlı hikâyenin yazarı aşağıdakilerden hangisidir? (Halide Edip Adıvar / Reşat Nuri Güntekin / Yahya Kemal Beyatlı / Ömer Seyfettin)
   Answer: Ömer Seyfettin
6. Romanda olay örgüsü, hikâyeye göre genellikle daha geniş ve çok kişilidir.
   Answer: Doğru
7. “Çalıkuşu” romanının yazarı kimdir? (Haldun Taner / Reşat Nuri Güntekin / Yakup Kadri Karaosmanoğlu / Ömer Seyfettin)
   Answer: Reşat Nuri Güntekin
8. Sahnede oynanmak üzere yazılan edebî tür hangisidir? (Anı / Masal / Roman / Tiyatro (oyun))
   Answer: Tiyatro (oyun)
9. Bir tiyatro eserinin büyük bölümlerine genellikle ne ad verilir? (Bent / Dize / Kıta / Perde)
   Answer: Perde
10. “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunun yazarı kimdir? (Haldun Taner / Sait Faik Abasıyanık / Yahya Kemal Beyatlı / Ömer Seyfettin)
   Answer: Haldun Taner
11. Fabllarıyla dünyaca tanınan Fransız şair kimdir? (Jules Verne / La Fontaine / Molière / Victor Hugo)
   Answer: La Fontaine
12. Fabllarda genellikle hayvanlar insan gibi konuşturulur ve eserin sonunda bir ders verilir.
   Answer: Doğru
13. Fabllarda sonda verilen öğüte ne denir?
   Answer: Ders (öğüt, mesaj)
14. “Bir varmış, bir yokmuş” diye başlayan, olağanüstü olayların yer aldığı tür nedir?
   Answer: Masal
15. Masalların başında yer alan “Evvel zaman içinde…” gibi kalıp sözlere ne ad verilir?
   Answer: Tekerleme
16. Masallarda yer ve zaman genellikle nasıl verilir? (Belirsiz / Haritadaki gerçek yerle / Kesin tarihle / Yılı belirtilerek)
   Answer: Belirsiz
