# Teşbih ve istiare

> Öğrenciler bu testte teşbihin ögelerini bulmayı, istiareyi ayırt etmeyi, teşhis ile intakı tanımayı ve dizelerdeki söz sanatlarını belirlemeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/language-g9-metaphor-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g9-metaphor-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g9-metaphor-tr
- Games it plays well in: [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/)

## Sorular

1. Teşbihte, üstün özelliğiyle örnek gösterilen varlığa ne ad verilir? (Benzetilen / Benzeyen / Edat / Yön)
   Answer: Benzetilen
2. “Yüzü ay gibi parlıyordu.” cümlesinde benzeyen hangisidir? (Ay / Gibi / Parlamak / Yüz)
   Answer: Yüz
3. “Çocuk, kuş gibi hafifti.” cümlesinde benzetme yönü hangisidir? (Hafif olma / Kuş olma / Uçabilme / Çocuk olma)
   Answer: Hafif olma
4. Aşağıdakilerden hangisi benzetme edatı olarak kullanılır? (Ama / Bile / Gibi / İçin)
   Answer: Gibi
5. İstiare ile teşbih arasındaki temel fark nedir? (İstiarede benzetme edatı mutlaka kullanılır / İstiarede benzetme yönü mutlaka söylenir / İstiarede benzeyen ya da benzetilenden yalnız biri söylenir / İstiarede hem benzeyen hem benzetilen söylenir)
   Answer: İstiarede benzeyen ya da benzetilenden yalnız biri söylenir
6. “Aslan geldi, sınıf sustu.” cümlesinde “aslan” ile cesur öğretmen kastediliyorsa sanat nedir? (Açık istiare / Kapalı istiare / Konuşturma / Teşbih)
   Answer: Açık istiare
7. Kapalı istiarede benzetilen söylenir, benzeyen söylenmez.
   Answer: Yanlış
8. Açık istiarede benzetme edatı kullanılır mı?
   Answer: Hayır, kullanılmaz
9. “Rüzgâr ağaçlara sırlarını fısıldadı.” cümlesinde hangi sanat vardır? (Abartma (mübalağa) / Benzetme edatlı teşbih / Düz anlatım / Teşhis ve intak)
   Answer: Teşhis ve intak
10. Aşağıdakilerden hangisinde teşhis (kişileştirme) vardır? (Güneş dünyadan çok büyüktür. / Güneş gibi sıcak bir gülüşü vardı. / Güneş sabah erken doğdu. / Güneş, bulutların arkasından utangaç bir şekilde baktı.)
   Answer: Güneş, bulutların arkasından utangaç bir şekilde baktı.
11. Konuşturma (intak), insan dışındaki varlıklara konuşma özelliği vermektir.
   Answer: Doğru
12. “Bulutlar gökyüzünde yorgun yorgun yürüdü.” cümlesinde hangi sanat vardır? (Abartma / Benzetme edatlı teşbih / Konuşturma / Teşhis)
   Answer: Teşhis
13. Hangisinde teşbih vardır? (Dün akşam eve erken geldi. / Gözleri deniz gibi mavidir. / Gözleri çok güzeldir. / Okul yarın açılacak.)
   Answer: Gözleri deniz gibi mavidir.
14. “Zaman bir nehir gibi akar.” cümlesinde teşbih vardır.
   Answer: Doğru
15. “Ali, aslan gibi güçlü ve kaplan gibi cesurdur.” cümlesinde kaç teşbih vardır?
   Answer: 2 (iki)
16. Yalnız benzeyen söylenip benzetilen söylenmezse hangi istiare türü olur?
   Answer: Kapalı istiare
