# Yazım kuralları

> Bu sınavda öğrenciler TDK yazım kurallarını, ki, de ve mi'nin yazımını, birleşik kelimeleri, sayıların ve kısaltmaların yazılışını pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/language-g9-spelling-rules-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g9-spelling-rules-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g9-spelling-rules-tr
- Games it plays well in: [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/)

## Sorular

1. Hangi sözcük doğru yazılmıştır? (hergez / herkes / herkez / herkeş)
   Answer: herkes
2. Hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır? (Atatürk'ü saygıyla anıyoruz. / Ayşe'nin kalemi kayboldu. / Kitap'ı masaya koydum. / İzmir'e yarın gideceğiz.)
   Answer: Kitap'ı masaya koydum.
3. "Şöför" sözcüğü doğru yazılmıştır.
   Answer: Yanlış
4. "Kitap" sözcüğüne belirtme eki gelince sözcük nasıl yazılır?
   Answer: kitabı
5. Hangi cümledeki "de" ek olduğu için bitişik yazılır? (Ali de geldi. / Ben de okula gidiyorum. / Evde kimse yoktu. / Sen de bizimle gel.)
   Answer: Evde kimse yoktu.
6. Hangi cümlede "-ki" eki doğru yazılmıştır? (Masa daki kitabı al. / Masa'ki kitabı al. / Masada ki kitabı al. / Masadaki kitabı al.)
   Answer: Masadaki kitabı al.
7. Hangi cümlede soru eki "mi" doğru yazılmıştır? (Yarın bize gelecek mi sin? / Yarın bize gelecek misin? / Yarın bize gelecek mı sin? / Yarın bize gelecekmisin?)
   Answer: Yarın bize gelecek misin?
8. "Biliyorum ki başaracaksın." cümlesinde bağlaç olan "ki" ayrı yazılmıştır.
   Answer: Doğru
9. Hangisi birleşik sözcük olarak doğru yazılmıştır? (gök kuşağı / gök-kuşağı / gökkuşağı / gökuşağı)
   Answer: gökkuşağı
10. Hangisi tek sözcük olarak bitişik yazılan birleşik fiildir? (ilgi çekmek / kaybetmek / teşekkür etmek / yardım etmek)
   Answer: kaybetmek
11. "Ay" ve "çiçeği" sözcüklerinden oluşan birleşik sözcük nasıl yazılır?
   Answer: ayçiçeği
12. Hangisinde yazım yanlışı vardır? (birçok / her şey / hergün / hiçbir)
   Answer: hergün
13. 25 sayısı yazıyla nasıl yazılır? (yirmi beş / yirmi-beş / yirmibeş / yirmı beş)
   Answer: yirmi beş
14. Kilometrenin doğru kısaltması hangisidir? (KM / Km / km / km.)
   Answer: km
15. "Prof." kısaltması profesör sözcüğünün kısaltmasıdır ve sonunda nokta bulunmaz.
   Answer: Yanlış
16. "Dr." kısaltması hangi sözcüğün kısaltmasıdır?
   Answer: doktor
