# Ünlü uyumları

> Öğrenciler bu testte büyük ve küçük ünlü uyumu kurallarını, uyuma uymayan istisnaları (kitap, saat) ve yabancı kökenli sözcükleri tanıma çalışması yapar.

Source: https://olyclass.com/library/language-g9-vowel-harmony-tr/

- Subject: Türkçe
- Level: 9. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=language-g9-vowel-harmony-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=language-g9-vowel-harmony-tr
- Games it plays well in: [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/), [Zili çal](https://olyclass.com/tr/classroom-games/ring-the-bell/)

## Sorular

1. Hangi sözcük büyük ünlü uyumuna uyar? (anne / elma / kardeş / okul)
   Answer: okul
2. Çiçek sözcüğü büyük ünlü uyumuna uyar.
   Answer: Doğru
3. Hangisi kalın ünlüdür? (i / ö / ü / ı)
   Answer: ı
4. Büyük ünlü uyumuna göre 'göz' sözcüğünün çoğul biçimi nedir?
   Answer: gözler
5. Küçük ünlü uyumu hangi ünlü özellikleriyle ilgilidir? (açık ve kapalı hece olma / düz ve yuvarlak olma / kalın ve ince olma / uzun ve kısa olma)
   Answer: düz ve yuvarlak olma
6. Hangi sözcük küçük ünlü uyumuna uyar? (armut / gözlük / otobüs / sabun)
   Answer: gözlük
7. Küçük ünlü uyumuna göre düz ünlüden sonra hangi ünlü gelir? (dar yuvarlak ünlü / düz ünlü / geniş yuvarlak ünlü / yuvarlak ünlü)
   Answer: düz ünlü
8. Armut sözcüğü küçük ünlü uyumuna uyar mı?
   Answer: Hayır (a düz, u yuvarlak)
9. Hangi sözcük büyük ünlü uyumuna uymaz? (balık / kapı / karpuz / kitap)
   Answer: kitap
10. Saat sözcüğünün çoğul biçimi 'saatler'dir.
   Answer: Doğru
11. Kitap sözcüğü Türkçeye hangi dilden geçmiştir? (Arapça / Farsça / Fransızca / İtalyanca)
   Answer: Arapça
12. Hangi ekteki ünlü, kendisinden önceki ünlüye göre hiç değişmez? (-dan / -lar / -mış / -yor)
   Answer: -yor
13. Hangisi yabancı kökenli olup büyük ünlü uyumuna uymaz? (balık / gözlük / kalem / kapı)
   Answer: kalem
14. Televizyon sözcüğü büyük ünlü uyumuna uyar.
   Answer: Yanlış
15. 'Kalem' sözcüğüne çoğul eki gelirse hangi sözcük oluşur?
   Answer: kalemler
16. Hangisi büyük ünlü uyumuna uymayan yabancı kökenli bir sözcüktür? (defter / kabul / mektup / sınıf)
   Answer: mektup
