# Paralarımız

> Öğrenciler kuruş ve lirayı, madeni para ve banknotları tanıyıp 1 lira = 100 kuruş ilişkisini kullanarak paranın yetip yetmediğini bulmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g1-money-coins-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 1. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g1-money-coins-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g1-money-coins-tr
- Games it plays well in: [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi bir para birimimizdir? (Kilogram / Lira / Litre / Metre)
   Answer: Lira
2. Küçük paralarımızın adı nedir? (Dakika / Gram / Kuruş / Santim)
   Answer: Kuruş
3. Kuruş, liradan daha küçük bir para birimidir.
   Answer: Doğru
4. Hangisi madeni para değil, kâğıt paradır? (1 liralık / 20 liralık / 25 kuruşluk / 50 kuruşluk)
   Answer: 20 liralık
5. Hangisi bir madeni para örneğidir? (10 lira banknot / 20 lira banknot / 5 lira banknot / 50 kuruş)
   Answer: 50 kuruş
6. Kâğıt paralara banknot denir.
   Answer: Doğru
7. 1 lira kaç kuruştur? (10 / 100 / 1000 / 50)
   Answer: 100
8. 2 lira kaç kuruştur?
   Answer: 200 kuruş
9. Hangisi 1 liraya eşittir? (10 kuruş + 10 kuruş / 25 kuruş + 25 kuruş / 50 kuruş + 25 kuruş / 50 kuruş + 50 kuruş)
   Answer: 50 kuruş + 50 kuruş
10. 100 kuruş, 2 liraya eşittir.
   Answer: Yanlış
11. Elif'in 5 lirası var. 4 liralık defter alabilir mi? (Alabilir, parası yeter / Alamaz, parası yetmez / Ancak 2 defter alabilir / Parası tam 4 lira artar)
   Answer: Alabilir, parası yeter
12. Mert'in 6 lirası var. 8 liralık oyuncak alabilir mi? (Alabilir, parası yeter / Alamaz, parası yetmez / Alır ve 2 lira artar / Alır ve 6 lira artar)
   Answer: Alamaz, parası yetmez
13. Ada'nın 10 lirası var. 7 liralık kalem alırsa kaç lirası kalır?
   Answer: 3 lira
14. Zeynep'in 5 lirası var. Kaç liralık simit alırsa parası yetmez? (3 liralık / 4 liralık / 5 liralık / 6 liralık)
   Answer: 6 liralık
15. Bir silgi 3 lira, bir kalem 4 lira. İkisi için kaç lira gerekir?
   Answer: 7 lira
16. Cebimde 10 lira var. Hangisini alırsam parası yeter? (11 liralık kitap / 12 liralık kitap / 15 liralık kitap / 9 liralık kitap)
   Answer: 9 liralık kitap
