# 2D and 3D shapes

> Grade 2: sides and vertices of 2D shapes, faces, edges and vertices of 3D shapes, cube, cuboid, sphere, cylinder, cone, pyramid, lines of symmetry.

Source: https://olyclass.com/library/math-g2-shapes-2d-3d-en/

- Subject: Math
- Level: Grade 2
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g2-shapes-2d-3d-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g2-shapes-2d-3d-en
- Games it plays well in: [Team Bingo](https://olyclass.com/classroom-games/team-bingo/), [Memory Match](https://olyclass.com/classroom-games/memory-match/), [Mystery Picture](https://olyclass.com/classroom-games/mystery-picture/), [Tile Grab](https://olyclass.com/classroom-games/tile-grab/)

## Questions

1. How many sides does a triangle have? (2 / 3 / 4 / 5)
   Answer: 3
2. How many vertices (corners) does a rectangle have? (2 / 3 / 4 / 6)
   Answer: 4
3. Which 2D shape has 6 sides? (Hexagon / Octagon / Pentagon / Square)
   Answer: Hexagon
4. A pentagon has 5 sides and 5 vertices.
   Answer: True
5. How many faces does a cube have? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 6
6. How many vertices does a cube have? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 8
7. How many edges does a cube have?
   Answer: 12
8. Which 3D shape has no flat faces and no edges? (Cone / Cube / Cylinder / Sphere)
   Answer: Sphere
9. A tin of beans is the shape of which 3D shape? (Cone / Cylinder / Pyramid / Sphere)
   Answer: Cylinder
10. A cone has one flat face and one curved surface.
   Answer: True
11. Which 3D shape has a square base and four triangle faces? (Cone / Cuboid / Cylinder / Square-based pyramid)
   Answer: Square-based pyramid
12. What 3D shape is a shoebox usually?
   Answer: Cuboid
13. A sphere has 6 flat faces.
   Answer: False
14. How many lines of symmetry does a square have? (1 / 2 / 4 / 8)
   Answer: 4
15. How many lines of symmetry does a rectangle (not a square) have? (0 / 1 / 2 / 4)
   Answer: 2
16. How many lines of symmetry does an equilateral triangle have?
   Answer: 3
