# Kesirlerle toplama ve çıkarma

> Öğrenciler bu testte denk kesirleri bulmayı, kesirleri sadeleştirmeyi, paydaları ilişkili kesirlerle toplama ve çıkarma yapmayı ve bileşik sayılarla çalışmayı pekiştirir.

Source: https://olyclass.com/library/math-g5-fraction-operations-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g5-fraction-operations-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g5-fraction-operations-tr
- Games it plays well in: [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/)

## Sorular

1. Aşağıdakilerden hangisi 1/2 kesrine denktir? (1/4 / 2/3 / 3/5 / 3/6)
   Answer: 3/6
2. 2/5 kesrinin paydası 15 olan denk kesri hangisidir? (10/15 / 5/15 / 6/15 / 7/15)
   Answer: 6/15
3. 3/4 ile 6/8 denk kesirlerdir.
   Answer: Doğru
4. 8/12 kesrinin en sade hâli hangisidir? (1/2 / 2/3 / 3/4 / 4/6)
   Answer: 2/3
5. 15/20 kesrini sadeleştirirsek en sade hâli kaç bölü kaç olur?
   Answer: 3/4
6. 5/9 kesri daha da sadeleştirilebilir.
   Answer: Yanlış
7. 2/7 + 3/7 işleminin sonucu kaçtır? (1/7 / 5/14 / 5/7 / 6/7)
   Answer: 5/7
8. 1/2 + 1/4 işleminin sonucu kaçtır? (1/3 / 2/4 / 2/6 / 3/4)
   Answer: 3/4
9. 5/6 - 1/3 işleminin sonucu kaçtır? (Sade yazınız.)
   Answer: 1/2
10. 7/8 - 3/4 işleminin sonucu kaçtır? (1/8 / 2/8 / 4/4 / 4/8)
   Answer: 1/8
11. 11/4 bileşik kesrinin tam sayılı kesir olarak yazılışı hangisidir? (1 3/4 / 2 1/4 / 2 3/4 / 3 1/4)
   Answer: 2 3/4
12. 3 1/5 tam sayılı kesrinin bileşik kesir hâli hangisidir? (13/5 / 15/5 / 16/5 / 31/5)
   Answer: 16/5
13. 1 1/2 + 2 1/2 işleminin sonucu 4'tür.
   Answer: Doğru
14. 2 1/3 + 1 1/6 işleminin sonucu kaçtır? (3 1/2 / 3 1/3 / 3 2/9 / 4 1/2)
   Answer: 3 1/2
15. 4 3/4 - 1 1/2 işleminin sonucu kaçtır?
   Answer: 3 1/4
16. Ece 2 1/2 m kurdelenin 3/4 m'sini kullandı. Kaç m kurdele kaldı? (1 1/2 m / 1 1/4 m / 1 3/4 m / 2 1/4 m)
   Answer: 1 3/4 m
