# Equivalent and mixed fractions

> Grade 5: equivalent fractions, simplest form, improper fractions and mixed numbers, add and subtract related denominators, fraction of an amount.

Source: https://olyclass.com/library/math-g5-fractions-mixed-en/

- Subject: Math
- Level: Grade 5
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g5-fractions-mixed-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g5-fractions-mixed-en
- Games it plays well in: [Dare Board](https://olyclass.com/classroom-games/dare-board/), [Prize Climb](https://olyclass.com/classroom-games/prize-climb/), [Ring the Bell](https://olyclass.com/classroom-games/ring-the-bell/), [High Water](https://olyclass.com/classroom-games/high-water/)

## Questions

1. 1/2 = ?/8. What number goes in place of the question mark? (2 / 3 / 4 / 6)
   Answer: 4
2. Which fraction is equivalent to 2/3? (2/6 / 3/4 / 4/6 / 4/9)
   Answer: 4/6
3. 3/5 is equivalent to 9/15.
   Answer: True
4. What is 6/8 in its simplest form? (2/4 / 3/4 / 3/8 / 6/4)
   Answer: 3/4
5. Write 12/18 in its simplest form.
   Answer: 2/3
6. 5/10 is written in its simplest form.
   Answer: False
7. Write 7/4 as a mixed number. (1 1/4 / 1 3/4 / 2 3/4 / 3 1/4)
   Answer: 1 3/4
8. Write 2 1/3 as an improper fraction. (5/3 / 6/3 / 7/3 / 8/3)
   Answer: 7/3
9. Write 11/5 as a mixed number.
   Answer: 2 1/5
10. What is 1/4 + 3/8? (3/32 / 4/12 / 4/8 / 5/8)
   Answer: 5/8
11. What is 5/6 − 1/3? (1/2 / 1/3 / 2/3 / 4/3)
   Answer: 1/2
12. What is 3/5 + 4/10?
   Answer: 1 (or 10/10)
13. What is 1/5 of 30? (150 / 25 / 5 / 6)
   Answer: 6
14. What is 3/4 of 20? (12 / 15 / 17 / 5)
   Answer: 15
15. What is 2/3 of 18? (12 / 16 / 6 / 9)
   Answer: 12
16. 3/8 of 24 is 9.
   Answer: True
