# Doğru, ışın ve doğru parçası

> Öğrenciler bu testte doğru, ışın ve doğru parçasını ayırt etmeyi, paralel ve dik doğruları tanımayı ve bunları sembollerle göstermeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g5-lines-rays-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g5-lines-rays-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g5-lines-rays-tr
- Games it plays well in: [Halat çekme](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tug-of-war/), [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/)

## Sorular

1. Her iki yönde sonsuza uzanan düz çizgiye ne denir? (Açı / Doğru / Doğru parçası / Işın)
   Answer: Doğru
2. Başlangıç noktası olan ve bir yönde sonsuza uzanan çizgiye ne denir? (Doğru / Doğru parçası / Işın / Nokta)
   Answer: Işın
3. İki ucu belli, uzunluğu ölçülebilen düz çizgiye ne denir? (Doğru / Doğru parçası / Işın / Köşe)
   Answer: Doğru parçası
4. Bir doğru parçasının uzunluğu ölçülebilir.
   Answer: Doğru
5. Bir noktadan kaç farklı doğru geçer? (Bir tane / Hiç / Sonsuz sayıda / İki tane)
   Answer: Sonsuz sayıda
6. Farklı iki noktadan kaç tane doğru geçer? (Bir tane / Sonsuz sayıda / Üç tane / İki tane)
   Answer: Bir tane
7. Işının iki ucu da sonsuza uzanır.
   Answer: Yanlış
8. Hiçbir yerde kesişmeyen ve aralarındaki uzaklık hep eşit olan doğrulara ne denir? (Dik doğrular / Doğru parçaları / Kesişen ışınlar / Paralel doğrular)
   Answer: Paralel doğrular
9. Kesiştiklerinde dik açı oluşturan doğrulara ne denir? (Dik doğrular / Eş doğrular / Işınlar / Paralel doğrular)
   Answer: Dik doğrular
10. Bir dikdörtgenin karşılıklı kenarları birbirine göre nasıl doğru parçalarıdır?
   Answer: Paralel doğru parçalarıdır
11. Dik iki doğrunun kesişmesiyle oluşan açı kaç derecedir? (180 / 45 / 60 / 90)
   Answer: 90
12. Matematikte [AB] yazılışı neyi gösterir? (AB açısını / AB doğru parçasını / AB doğrusunu / AB ışınını)
   Answer: AB doğru parçasını
13. Başlangıç noktası A olup B noktasından geçen ışın hangi harflerle adlandırılır?
   Answer: AB ışını (başlangıç noktası önce yazılır)
14. Paralel iki doğru birbirini bir noktada keser.
   Answer: Yanlış
15. Bir doğru üzerinde kaç tane nokta vardır?
   Answer: Sonsuz tane
16. Aşağıdakilerden hangisinin uzunluğu ölçülemez? (Cetvelle çizilen AB parçası / Dikdörtgenin kenarı / Doğru / Doğru parçası)
   Answer: Doğru
