# Дії з натуральними числами

> Діти тренуються застосовувати властивості додавання й множення, дотримуватися порядку дій, обчислювати квадрат і куб числа та рахувати усно зручними способами.

Source: https://olyclass.com/library/math-g5-number-operations-uk/

- Subject: Математика
- Level: 5 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g5-number-operations-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g5-number-operations-uk
- Games it plays well in: [Велика вода](https://olyclass.com/uk/classroom-games/high-water/), [Перетягування канату](https://olyclass.com/uk/classroom-games/tug-of-war/), [Колесо удачі](https://olyclass.com/uk/classroom-games/lucky-wheel/), [Боулінг](https://olyclass.com/uk/classroom-games/bowling/)

## Питання

1. Яка рівність виражає переставну властивість додавання? ((a + b) + c = a + (b + c) / a + 0 = a / a + b = b + a / a × 1 = a)
   Answer: a + b = b + a
2. Скільки буде 25 × 7 × 4, якщо зручно спершу помножити 25 на 4? (170 / 450 / 7 000 / 700)
   Answer: 700
3. Від перестановки множників добуток не змінюється.
   Answer: Правда
4. Яку властивість використано: 6 × (10 + 3) = 6 × 10 + 6 × 3? (властивість нуля / переставну властивість додавання / розподільну властивість множення / сполучну властивість множення)
   Answer: розподільну властивість множення
5. Обчисли: 8 × 135 − 8 × 35.
   Answer: 800
6. Яку дію виконують першою у виразі 20 − (5 + 3) × 2? (віднімання / додавання / ділення / множення)
   Answer: додавання
7. Знайди значення виразу: (20 − 8) × 3 + 4. (16 / 28 / 40 / 52)
   Answer: 40
8. Значення виразу 5 + 4 × 2 дорівнює 18.
   Answer: Неправда
9. Чому дорівнює квадрат числа 9? (18 / 27 / 729 / 81)
   Answer: 81
10. Чому дорівнює куб числа 4? (12 / 16 / 64 / 81)
   Answer: 64
11. Обчисли: 3² + 2³.
   Answer: 17
12. Куб числа 10 дорівнює 1 000.
   Answer: Правда
13. Як зручно помножити число 46 на 5 в умі? (додати 5 до 46 / поділити на 10 і додати 5 / помножити на 10 і поділити навпіл / помножити на 2 і додати 10)
   Answer: помножити на 10 і поділити навпіл
14. Обчисли в умі: 99 + 57. (146 / 155 / 156 / 166)
   Answer: 156
15. Обчисли в умі: 15 × 12.
   Answer: 180
16. Обчисли в умі зручним способом: 4 × 38 × 25. (1 520 / 2 850 / 3 800 / 380)
   Answer: 3 800
