# Dikdörtgenler prizması

> Öğrenciler bu testte dikdörtgenler prizmasının yüzey, ayrıt ve köşe sayılarını bulmayı, küpün özel bir prizma olduğunu kavramayı ve açınımları tanımayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g5-rectangular-prism-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 5. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g5-rectangular-prism-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g5-rectangular-prism-tr
- Games it plays well in: [Gizemli Resim](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mystery-picture/), [Kare Kap](https://olyclass.com/tr/classroom-games/tile-grab/), [Cesaret tahtası](https://olyclass.com/tr/classroom-games/dare-board/), [Ödül kulesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/prize-climb/)

## Sorular

1. Bir dikdörtgenler prizmasının kaç yüzü vardır? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 6
2. Bir dikdörtgenler prizmasının kaç ayrıtı (kenarı) vardır? (10 / 12 / 6 / 8)
   Answer: 12
3. Bir dikdörtgenler prizmasının kaç köşesi vardır? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 8
4. Bir dikdörtgenler prizmasında karşılıklı yüzler eş dikdörtgenlerdir.
   Answer: Doğru
5. Küpün bütün yüzleri hangi şekildir? (Daire / Dikdörtgen / Kare / Üçgen)
   Answer: Kare
6. Küp, özel bir dikdörtgenler prizmasıdır.
   Answer: Doğru
7. Bir küpün bir köşesinde kaç ayrıt birleşir? (2 / 3 / 4 / 6)
   Answer: 3
8. Kenar uzunluğu 3 cm olan bir küpün tüm ayrıtlarının toplamı kaç cm'dir? (18 / 24 / 27 / 36)
   Answer: 36
9. Bir dikdörtgenler prizmasının açılımı kaç dikdörtgen bölgeden oluşur? (4 / 5 / 6 / 8)
   Answer: 6
10. Bir küpün açılımı 5 kareden oluşabilir.
   Answer: Yanlış
11. Küpün açılımı kaç tane eş kareden oluşur? (12 / 4 / 6 / 8)
   Answer: 6
12. Bir kibrit kutusu hangi geometrik cisme benzer? (Dikdörtgenler prizması / Koni / Küre / Silindir)
   Answer: Dikdörtgenler prizması
13. Bir dikdörtgenler prizmasının üst ve alt yüzü dışında kaç yüzü kalır?
   Answer: 4
14. Bir küpün tüm yüzleri sayıldığında kaç kare yüz vardır?
   Answer: 6
15. Bir dikdörtgenler prizmasında bir yüzle ortak ayrıtı olan kaç yüz vardır?
   Answer: 4
16. Kenarı 2 cm olan küpün yüz sayısı ile köşe sayısının toplamı kaçtır? (12 / 14 / 18 / 20)
   Answer: 14
