# Açılar

> Öğrenciler komşu, tümler ve bütünler açıları ile ters açıları kullanarak bilinmeyen açı ölçüsünü bulmayı çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g6-angle-pairs-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 6. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g6-angle-pairs-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g6-angle-pairs-tr
- Games it plays well in: [Şans Çarkı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-wheel/), [Bovling](https://olyclass.com/tr/classroom-games/bowling/), [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/)

## Sorular

1. Ortak bir kenarı ve ortak bir köşesi olan, iç bölgeleri çakışmayan açılara ne denir? (Dik açılar / Komşu açılar / Ters açılar / Tümler açılar)
   Answer: Komşu açılar
2. Ölçüleri toplamı 90° olan iki açıya ne denir? (Bütünler açılar / Komşu açılar / Ters açılar / Tümler açılar)
   Answer: Tümler açılar
3. Ölçüleri toplamı 180° olan iki açıya ne denir? (Bütünler açılar / Dar açılar / Ters açılar / Tümler açılar)
   Answer: Bütünler açılar
4. 35° ölçülü açının tümleri kaç derecedir? (145° / 45° / 55° / 65°)
   Answer: 55°
5. 110° ölçülü açının bütünleri kaç derecedir? (20° / 250° / 70° / 80°)
   Answer: 70°
6. Komşu bütünler iki açıdan biri 40° ise diğeri 140°'dir.
   Answer: Doğru
7. İki doğru kesiştiğinde karşılıklı oluşan açılara ne denir? (Eş doğrular / Komşu açılar / Ters açılar / Tümler açılar)
   Answer: Ters açılar
8. Ters açıların ölçüleri her zaman birbirine eşittir.
   Answer: Doğru
9. İki doğru kesişiyor. Açılardan biri 65° ise onun ters açısı kaç derecedir? (115° / 25° / 295° / 65°)
   Answer: 65°
10. İki doğru kesişiyor. Bir açı 65° ise ona komşu olan açı kaç derecedir? (115° / 125° / 25° / 65°)
   Answer: 115°
11. Bir açının bütünleri, 90° ile açının ölçüsü toplanarak bulunur.
   Answer: Yanlış
12. Bir açının ölçüsü, tümlerinin 2 katıdır. Bu açı kaç derecedir? (120° / 30° / 45° / 60°)
   Answer: 60°
13. Doğru üzerinde yan yana iki açıdan biri 2x, diğeri 3x ise x kaç derecedir?
   Answer: 36°
14. Bir doğru üzerinde komşu üç açı var: 30°, 2x ve x. x kaç derecedir?
   Answer: 50°
15. Bir dik açı iki komşu açıya ayrılmış. Biri 3x, diğeri 2x ise 3x kaç derecedir?
   Answer: 54°
16. Dik açı iki komşu açıya ayrılmış; biri 28° ise diğeri kaç derecedir? (152° / 52° / 62° / 72°)
   Answer: 62°
