# Çember

> Öğrenciler bu testte çemberin merkezini, yarıçapını, çapını ve kirişini tanıyıp çap ile yarıçap ilişkisini kullanarak çember ile daireyi ayırt etmeyi çalışır.

Source: https://olyclass.com/library/math-g6-circle-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 6. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g6-circle-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g6-circle-tr
- Games it plays well in: [Basket Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/hoop-shot/), [Penaltı Atışı](https://olyclass.com/tr/classroom-games/penalty-kick/), [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/)

## Sorular

1. Çemberin üzerindeki bütün noktalara eşit uzaklıktaki noktaya ne denir? (Kiriş / Merkez / Yarıçap / Çap)
   Answer: Merkez
2. Merkezi çember üzerindeki bir noktayla birleştiren doğru parçasına ne denir? (Kiriş / Merkez / Yarıçap / Çap)
   Answer: Yarıçap
3. Merkezden geçen ve uç noktaları çember üzerinde olan doğru parçasına ne denir? (Daire / Merkez / Yarıçap / Çap)
   Answer: Çap
4. Bir çemberin bütün yarıçaplarının uzunluğu birbirine eşittir.
   Answer: Doğru
5. Yarıçapı 7 cm olan çemberin çapı kaç cm'dir? (14 cm / 3,5 cm / 49 cm / 7 cm)
   Answer: 14 cm
6. Çapı 18 cm olan çemberin yarıçapı kaç cm'dir? (18 cm / 36 cm / 6 cm / 9 cm)
   Answer: 9 cm
7. Yarıçapı 4,5 cm olan bir çemberin çapı kaç cm'dir?
   Answer: 9 cm
8. Bir çemberin çapı, yarıçapının yarısına eşittir.
   Answer: Yanlış
9. Uç noktaları çember üzerinde olan herhangi bir doğru parçasına ne denir? (Daire / Kiriş / Merkez / Yarıçap)
   Answer: Kiriş
10. Bir çemberin en uzun kirişi aşağıdakilerden hangisidir? (Daire / Merkez / Yarıçap / Çap)
   Answer: Çap
11. Çap, merkezden geçen bir kiriştir.
   Answer: Doğru
12. Yarıçapı 6 cm olan çemberde en uzun kirişin uzunluğu kaç cm'dir?
   Answer: 12 cm
13. Yalnızca çizgiden oluşan, içi boş olan şekle ne denir? (Daire / Kare / Çap / Çember)
   Answer: Çember
14. Çemberin ve çemberin iç bölgesinin birlikte oluşturduğu şekle ne denir? (Daire / Kiriş / Yarıçap / Çember)
   Answer: Daire
15. Bardağın ağzını kâğıda çizince oluşan çizgiye matematikte ne denir?
   Answer: Çember
16. Yuvarlak bir kurabiyenin üstten görünüşü hangi şekle benzer? (Daire / Kiriş / Çap / Çember)
   Answer: Daire
