# Одночлени і многочлени

> Учні вправляються визначати степінь одночлена, зводити подібні доданки, додавати, віднімати та множити многочлени.

Source: https://olyclass.com/library/math-g7-polynomials-uk/

- Subject: Математика
- Level: 7 клас
- Практика: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g7-polynomials-uk
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g7-polynomials-uk
- Games it plays well in: [Чотири в ряд](https://olyclass.com/uk/classroom-games/line-of-four/), [Командне бінго](https://olyclass.com/uk/classroom-games/team-bingo/), [Знайди пару](https://olyclass.com/uk/classroom-games/memory-match/), [Таємна картинка](https://olyclass.com/uk/classroom-games/mystery-picture/)

## Питання

1. Який степінь одночлена 5x³y? (3 / 4 / 5 / 9)
   Answer: 4
2. Який із записів є одночленом? (2a + 3b / 3a²b / a + b / x² − 1)
   Answer: 3a²b
3. Коефіцієнт одночлена −7x²y дорівнює −7.
   Answer: Правда
4. Який степінь одночлена 2a²b³c?
   Answer: 6
5. Який одночлен подібний до 4x²y? (4xy / 4xy² / 4x² / −9x²y)
   Answer: −9x²y
6. Спростіть вираз: 5a + 3a − 2a (10a / 4a / 6a / 8a)
   Answer: 6a
7. Одночлени 3ab і 3a²b є подібними.
   Answer: Неправда
8. Зведіть подібні доданки: 7xy − 3x + 2xy − x (5xy − 4x / 9xy + 4x / 9xy − 2x / 9xy − 4x)
   Answer: 9xy − 4x
9. Знайдіть суму: (2x + 3) + (x + 4) (2x + 7 / 3x + 12 / 3x + 7 / 3x² + 7)
   Answer: 3x + 7
10. Знайдіть різницю: (5a − 2) − (3a − 4) (2a + 2 / 2a − 2 / 2a − 6 / 8a + 2)
   Answer: 2a + 2
11. Спростіть: (x² + 3x) − (x² − 2x)
   Answer: 5x
12. Знайдіть різницю: (4x² − x + 1) − (2x² + 3x − 5) (2x² + 2x + 6 / 2x² − 4x + 6 / 2x² − 4x − 4 / 6x² − 4x + 6)
   Answer: 2x² − 4x + 6
13. Помножте одночлени: 3x · (−2x²) (6x³ / −5x³ / −6x² / −6x³)
   Answer: −6x³
14. Помножте та спростіть: (x − 1)(x² + x + 1)
   Answer: x³ − 1
15. (a − 2)(a + 2) = a² − 4
   Answer: Правда
16. Помножте многочлени: (2x − 1)(x + 4) (2x² + 7x + 4 / 2x² + 7x − 4 / 2x² + 9x − 4 / 2x² − 7x − 4)
   Answer: 2x² + 7x − 4
