# Powers, roots and integers

> Grade 7: multiply and divide negative numbers, square numbers and square roots, cube numbers and cube roots, index notation, prime factor decomposition.

Source: https://olyclass.com/library/math-g7-powers-roots-en/

- Subject: Math
- Level: Grade 7
- Practice: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g7-powers-roots-en
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g7-powers-roots-en
- Games it plays well in: [Paper Race](https://olyclass.com/classroom-games/paper-race/), [Three in a Row](https://olyclass.com/classroom-games/three-in-a-row/), [Line of Four](https://olyclass.com/classroom-games/line-of-four/), [Team Bingo](https://olyclass.com/classroom-games/team-bingo/)

## Questions

1. What is (-6) × 4? (-10 / -2 / -24 / 24)
   Answer: -24
2. What is (-36) ÷ (-9)? (-4 / -45 / 27 / 4)
   Answer: 4
3. A negative number multiplied by a negative number gives a positive number.
   Answer: True
4. What is (-5) × (-3) × (-2)? (-10 / -30 / 10 / 30)
   Answer: -30
5. What is the square root of 81? (18 / 40.5 / 8 / 9)
   Answer: 9
6. The number 50 is a square number.
   Answer: False
7. What is 12 squared?
   Answer: 144
8. What is the cube of 3? (27 / 6 / 81 / 9)
   Answer: 27
9. What is the cube root of 125? (15 / 25 / 4 / 5)
   Answer: 5
10. What is the cube root of 1000?
   Answer: 10
11. What is 2⁵ written as an ordinary number? (10 / 16 / 25 / 32)
   Answer: 32
12. How do you write 7 × 7 × 7 × 7 using index notation? (28 / 4⁷ / 7 × 4 / 7⁴)
   Answer: 7⁴
13. 3⁴ and 4³ have the same value.
   Answer: False
14. Which shows 60 as a product of its prime factors? (2 × 2 × 3 × 5 / 2 × 3 × 10 / 2 × 5 × 6 / 4 × 3 × 5)
   Answer: 2 × 2 × 3 × 5
15. Which number has prime factors 2 × 2 × 2 × 3 × 3?
   Answer: 72
16. Which number is NOT used in the prime factor decomposition of 30? (2 / 3 / 5 / 6)
   Answer: 6
