# Rasyonel sayılar

> Öğrenciler bu testte kesirleri ve ondalık sayıları rasyonel sayı olarak tanır, devirli ondalıkları inceler, sayı doğrusunda sıralama yapar ve dört işlem alıştırması çözer.

Source: https://olyclass.com/library/math-g7-rational-numbers-tr/

- Subject: Matematik
- Level: 7. sınıf
- Alıştırma: 16
- Play it free on one screen (projector, TV or whiteboard): https://olyclass.com/library?play=math-g7-rational-numbers-tr
- Copy and edit it: https://olyclass.com/library?copy=math-g7-rational-numbers-tr
- Games it plays well in: [Balık göleti](https://olyclass.com/tr/classroom-games/fishing-pond/), [Pençe makinesi](https://olyclass.com/tr/classroom-games/claw-machine/), [Şans düşüşü](https://olyclass.com/tr/classroom-games/lucky-drop/), [Mini golf](https://olyclass.com/tr/classroom-games/mini-golf/)

## Sorular

1. 3/4 rasyonel sayısının ondalık gösterimi hangisidir? (0,25 / 0,34 / 0,70 / 0,75)
   Answer: 0,75
2. 0,6 sayısının sadeleşmiş kesir hâli hangisidir? (2/5 / 3/10 / 3/5 / 6/5)
   Answer: 3/5
3. Her tam sayı aynı zamanda bir rasyonel sayıdır.
   Answer: Doğru
4. 1/3 sayısının ondalık açılımı hangisidir? (0,13 / 0,31 / 0,313 / 0,333... (0,3 devirli))
   Answer: 0,333... (0,3 devirli)
5. 0,555... devirli ondalık sayısı hangi kesre eşittir? (1/2 / 5/10 / 5/9 / 5/99)
   Answer: 5/9
6. 1/7 sayısının ondalık açılımı sonlu bir ondalık sayıdır.
   Answer: Yanlış
7. 0,1212... devirli sayısını kesir olarak yazarsak payda 99 iken pay kaç olur?
   Answer: 12
8. Hangisi sayı doğrusunda en solda yer alır? (-1 / -1/2 / -3/2 / 0)
   Answer: -3/2
9. Hangi sıralama küçükten büyüğe doğrudur? (-1/2 < -2/3 < 1/4 / -2/3 < -1/2 < 1/4 / -2/3 < 1/4 < -1/2 / 1/4 < -1/2 < -2/3)
   Answer: -2/3 < -1/2 < 1/4
10. -1/2 ile 1/2 arasındaki tam sayı kaçtır?
   Answer: 0
11. 1/2 + 1/3 işleminin sonucu kaçtır? (1/6 / 2/5 / 2/6 / 5/6)
   Answer: 5/6
12. 3/4 − 5/6 işleminin sonucu kaçtır? (-1/12 / -1/2 / -1/6 / 1/12)
   Answer: -1/12
13. (-2/3) × (9/4) işleminin sonucu kaçtır? (-2/3 / -3/2 / -6/7 / 3/2)
   Answer: -3/2
14. (-3/5) ÷ (-3/5) işleminin sonucu 1'dir.
   Answer: Doğru
15. (2/3) ÷ (4/9) işleminin sonucu kaçtır?
   Answer: 3/2
16. -3/4 + 0,25 işleminin sonucu kaçtır? (-1 / -1/2 / 1 / 1/2)
   Answer: -1/2
